Now Reading:
U Varaždinu predstavljena Fair play lista br. 9 za Europski parlament, Lukačić: Želimo graditi održivu i prosperitetnu Europu zajedno
Full Article 4 minutes read

U Varaždinu predstavljena Fair play lista br. 9 za Europski parlament, Lukačić: Želimo graditi održivu i prosperitetnu Europu zajedno

Ispred Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu na konferenciji za medije predstavljena je Fair play lista br. 9 za Europski parlament. Koaliciju čine IDS, SDSS, Socijaldemokrati, HSLS, HNS, PGS, Reformisti, Unija, Istarska stranka umirovljenika, Demokrati i Nezavisna platforma Sjever, a listu su predstavili predsjednik Nezavisne platforme Sjever Matija Posavec, predsjednik HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti i član IDS-a Valter Flego.

Kandidat za EU parlament Krunoslav Lukačić naglasio je da je cilj programa graditi održivu i prosperitetnu Europu zajedno.

– Svakako tu bih naglasio investicije koje su bitne, koje treba pametno usmjeriti kako bi se potaknuo gospodarski rast. Uz gospodarski rast svakako treba računati i na povećanje udjela gospodarstva u tome kroz istraživanje, inovacije i razvoj poticanje inovacija i razvoja kako bi naši gospodarstvenici imali onaj dodatni proizvod, a samim time povećao bi se BDP, plaće pa tako i indeksacijom mirovine – kazao je Lukačić.

Dodao je da moramo biti spremni za nova zanimanja koja dolaze, na migracije rada, rekavši kako će se sa spomenutim svakako doprinijeti razvoju gospodarstva i većim plaćama, što će zadržati ljude ovdje.

– Vjerujem da je ova lista dobar odgovor za to jer je prepoznala europske projekte kao ključan dio za razvoj svoje sredine i omogućuje kvalitetu života svojim građanima. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome – poručio je Lukačić.

Kako je rekao Matija Posavec, sjever Hrvatske je regija gdje su europske vrijednosti duboko ukorijenjene u mentalitet svakog čovjeka, što je i prepoznato prije 11 godina kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.

– Tada smo govorili, a govorimo i danas da EU nije cilj, nego sredstvo da koristimo sve one šanse, da koristimo europske vrijednosti koje daje europska regulativa i da uzmemo ono najbolje što iz te Europe dolazi. Danas, nakon 11 godina, možemo reći da smo uspjeli iako ne u potpunosti jer imamo puno prostora izgrađivati ovaj prostor, ali uspjeli smo u činjenici da je danas broj izvozno orijentiranih poduzeća s područja Međimurske županije narastao za 127 posto u odnosu na vrijeme prije 11 godina, ali i da se izvoz povećao za 164 posto – kazao je Posavec.

Dodao je da je prije 11 godina stopa nezaposlenosti bila 17 posto, dok je danas 4,4 posto; rast BDP-a sada je 37,9 posto, a gospodarska snaga sjevera Hrvatske pokazala je koliko je važna za cijelu zemlju, ali i za Europsku uniju, istaknuo je Posavec.

– U političkom smislu okupili smo se kao jedna politička obitelj koja je za izgradnju moderne, pristojne, tolerantne, otvorene, humane i solidarne Hrvatske i upravo će te politike biti takve koje ćemo zastupati u Europskom parlamentu – poručio je Posavec, dodavši da je jedan od fokusa na ulaganju u prometnu infrastrukturu, posebice u željeznice, što će svakako doprinijeti daljnjem gospodarskom razvoju sjevera Hrvatske.

IDS-ov Valter Flego istaknuo je kako Europa nije niti će ikada biti onaj zločesti profesor ili profesorica koja udara po prstima, ali je i hoće biti onaj partner ili partnerica koji usmjerava u realizaciji projekata i prioriteta.

– Kad govorimo o europskim sredstvima, čuli smo kako 80 posto svih tih investicija gradova, općina, država financira se europskim novcima. Važno je tko će i na koji način i s kojim prioritetima slagati i višegodišnji financijski proračun koji je vrlo brzo na dnevnom redu Europske unije koji će definirati novac u sljedećem razdoblju i hoće li uz taj dokument ići ono zašto mi zagovaramo ovdje na sjeveru, mi u Istri, ali i na Kvarneru, a to je decentralizacija. Također, važno je pitanje mora li baš uvijek ta država i taj ministar filtrirati prioritete Europske unije, da ne kažem usmjeravati ili se možemo ugledati na one uspješne primjere dobre prakse poput poljskih Vojvodstava koji sami znaju prioritete na svom području – istaknuo je.

– Tako je ovdje, tako je u Istri i bilo kojem dijelu Hrvatske. Uvjeren sam da mi bolje znamo prioritete od bilo kojeg ministra, lijevog ili desnog. Da ne pričamo samo o Europi kao o novčaniku ili bankomatu, mislim da je jako važno sljedeći ponedjeljak kad se probudimo, tko će biti iz Hrvatske izabran u Europski parlament. Bilo zbog novaca, bilo zbog projekata ili direktiva, ali možda još više zbog vrijednosti – zaključio je Flego.

mlpetrinjak/sjever.hr
03.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.