Now Reading:
Objavljena najveća ljetna prognoza do sada: ekstremi, olujna nevremena i toplinski valovi!
Full Article 3 minutes read

Objavljena najveća ljetna prognoza do sada: ekstremi, olujna nevremena i toplinski valovi!

Već sad se može gotovo pa tvrditi kako je srednja proljetna temperatura zraka diljem Hrvatske bila među najvišim u znanoj povijesti mjerenja.

Štoviše, na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a čak i rekordno visoka, i to ne samo od sredine prošlog stoljeća, kao primjerice na Zavižanu i u zagrebačkom Maksimiru, nego i u Osijeku, gdje proljetna mjerenja postoje još od 1900. godine, objavio je HRT.

Prognozu za ljeto za emisiju “Klimatski izazov” Prvog programa Hrvatskog radija pripremio je Krunoslav Mikec, dipl. ing., jedan od trenutačno najboljih hrvatskih poznavatelja podataka koji se mogu ili ne mogu interpretirati kao dugoročna vremenska prognoza te stručnjak koji dugoročne vremenske prognoze za područje Hrvatske priprema već više od 10 godina.

-Prema prognostičkim izračunima velika je vjerojatnost iznadprosječne topline bez izraženijeg signala za odstupanje od prosječne sezonske količine oborine. Detaljnije – nije zahvalno, ali može se pokušati prognozirati – u prvom dijelu lipnja vjerojatan nastavak svibanjskih vremenskih prilika – zbog povremenih pritjecanja vlažnijeg zraka te zadržavanja topline postojat će uvjeti za nastavak promjenjivog i nestabilnog vremena uz mjestimične pljuskove, pa i nevremena, ali i za dalje manje kiše na jugu Hrvatske. U drugom dijelu lipnju povećava se vjerojatnost za posvuda stabilnije vrijeme te većinom vrlo toplo i vruće – ističe Mikec.

Zamjetno toplije od prosjeka izgledno je i tijekom srpnja, dodao je.

-Naravno, nije isključeno u dijelu mjeseca promjenjivije vrijeme, barem u unutrašnjosti, i to posebno na zapadu, te moguće i na sjevernom Jadranu, pri čemu može biti uvjeta za jače nestabilnosti. Prema jugu kiše i dalje vjerojatno malo ili nimalo, uz tople i vrlo tople noći i vruće dane. U kolovozu će vjerojatno biti podjednako toplo ili čak još malo toplije nego u srpnju, uz sve vjerojatniji manjak oborine u odnosu na prosjek, na jugu Hrvatske i izraženiju sušu – prognozira Mikec.

Velika vjerojatnost za toplinske valove, ali i veliko nevrijeme

Hoće li tijekom ljeta, uz najavu iznaprosječne topline, biti toplinskih valova? Mikec tvrdi da je velika vjerojatnost da hoće.

-No kada točno, koliko intenzivnih i koliko dugotrajnih, ne može se pouzdano prognozirati. Isto tako, mnogi se s pravom pitaju, može li se ponoviti olujno nevrijeme kakvo nas je pogodilo prošlog srpnja. Nažalost, kako je u uvjetima velike zagrijanosti energija u atmosferi iznimno velika, mogu postojati uvjeti za ponavljanje nečeg sličnog. No za detaljnije i pouzdanije informacije treba pratiti prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na tjednoj i osobito dnevnoj razini na svim medijskim platformama HRT-a i DHMZ-a, uključujući i HRT METEO – aplikaciju za pametne mobilne telefone – prognozirao je i komentirao Mikec za “Klimatski izazov”.

sjever.hr/vrijeme-i-promet.hrt.hr
02.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.