Now Reading:
Nekad slijepa, gluha i u kolicima, Renati je sa 28 godina dijagnosticirana multipla skleroza. Danas je poduzetnica koja vježba, kugla i planinari
Full Article 5 minutes read

Nekad slijepa, gluha i u kolicima, Renati je sa 28 godina dijagnosticirana multipla skleroza. Danas je poduzetnica koja vježba, kugla i planinari

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze, koji se obilježava 30. svibnja, razgovarali smo sa Renatom Mesić, mladom ženom, poduzetnicom, naoko zdravom i veselom. No svi koji je poznaju, znaju da Renata ima autoimunu bolest poznatu kao bolest s tisuću lica.

Renata svoju bolest ne skriva, dapače, vrlo glasno govori o njoj jer kako kaže, nije sramota biti bolestan.

– Puno je lakše pričati s nekim tko to proživljava i tko ti može dati nekakav pametan i dobar savjet. Ima jako puno mladih koji se srame reći da imaju tu dijagnozu, ali nije sramota biti bolestan – rekla je Renata koja je svoju dijagnoza saznala 2018. godine sa svega 28 godina, no da nešto nije kako treba biti zna od 2007. godine kada joj je prvi puta rađen CT.

– Još sam onda bila u srednjoj školi. Imala sam jake migrene i nisam mogla ni ići u školu jer sam doma ležala. Imala sam zaključene jedinice jer nisam bila na nastavi, bila sam jako loše. Vidjelo se na CT-u mozak pun lezija, međutim, rekli su “dijete u razvoju, to je normalno” – rekla nam je Renata.

Simptome je vukla godinama, kao razlog liječnici su joj uvijek govorili da je uzrok stres, promjena vremena, gripa.

– To su bile vječite glavobolje, konstantan umor, bez apetita, svrbež cijelog tijela. Uvijek su našli nekakav razlog, neki drugi, a ne onaj pravi. Tako da sam na tome ostala – rekla je Renata te dodala kako su se simptome počeli pogoršavati zbog stresa uzrokovanog na poslu.

– Istovremeno sam završavala i gradnju kuće, radila sam po 17 sati dnevno i sve to zajedno se akumuliralo. Koliko god je ta multipla bila u stanju mirovanju, ona se nažalost aktivirala. I tu su simptomi počeli jedni za drugim. Prvo sam imala strašne vrtoglavice i izgubila ravnotežu i apetit. Nakon toga sam osjetila da sam počela kompletno trnuti, zatim mi je cijela desna strana utrnula, ništa nisam osjećala, vrtjelo mi se – ispričala nam je Renata.

Teško joj je bilo raditi i koncentrirati se, a u to vrijeme radila je za računalom. Kako je istaknula, po struci je knjigovođa, pa joj baš i nije bilo svejedno kako radi, s obzirom da se radi o tuđim financijama.

– Hvala Bogu, nikad nikakvu grešku nisam napravila. No, u jednom trenutku sam odustala od struke jer sam imala jako velike probleme i sa koncentracijom i sa pamćenjem – rekla je Renata.

U jednom trenutku života Renata je bila gluha, slijepa, tijelo utrnuto, sa vrtoglavicama, bez ravnoteže, bez okusa, bez osjeta, bez apetita, u invalidskim kolicima. Sama si je platila magnetnu rezonancu i nalazi su pokazali da ima multiplu sklerozu. Kada je napokon dobila službenu dijagnozu osjetila je sreću.

– Teška je to dijagnoza, ali kada saznaš da nije tumor ili nešto teže, čovjek se bolje osjeća. Uvijek ima gorih stvari. Moglo je biti i gore. Ja nisam bila jedna od onih koja je bila depresivna, ja sam u principu bila sretna –

Pristala je na studiju zahvaljujući doktorici Spomenki Kiđemet Piskač, koja je prepoznala da Renata ima napredni oblik multiple. Zahvaljujući tome, Renata se oporavila, a s vremenom se, kako fizički, tako i psihički jačala.

Na bolovanju je bila dvije i pol godine. Kaže da uzela vrijeme za sebe, da se makne od svega, od stresa, od posla.

Šest godina nakon službene dijagnoze, Renata ima dvije uspješne firme i radi knjigovodstvo i financije.

– Uspješno radim za sebe jer više nisam željela trpjeti nerazumijevanje, ne samo poslodavca, nego i ostalih zaposlenih. Kad ti radiš za sebe, imaš tu slobodu, mir, makneš se od stresa. Radiš što želiš, koliko želiš i kada ćeš raditi, bez da ti netko broji koliko puta si otišao na WC. Radim s kime želim i što želim – rekla je Renata.

Istaknula je kako je najvažniji balans i da svatko pronađe nešto što za njega funkcionira, jer ne „pali” isto za svakoga. Isprobala je sve – od bioenergije, vitamine, minerale, kiropraktiku, alternativnu medicinu, i našla je zlatnu sredinu. Posebno je napomenula kako joj je puno pomoglo Društvo multiple skleroze Varaždinske županije, u čijem se predsjedništvu danas nalazi i sama Renata.

Kaže kako je važno informirati javnost o samoj bolesti, jer oboljeli često nailaze na nerazumijevanje.

– Jako je teško zdravoj osobi objasniti koliko si ti umoran. Spavao ti 5 ili 15 sati, ti se uvijek probudiš nenaspavan – ispričala je Renata.

Ona je dokaz da se sa multiplom može normalno živjeti. Kugla, vježba tri puta tjedno, jaše, trči, vozi bicikl, rola se i radi. Kaže kako joj puno pomaže kada je fizički aktivna, prilagodila je i prehranu, a najviše ipak voli svakodnevne šetnje sa svojim psom. Poručila je kako je najbitnije od svega da si oboljeli „posloži stvari u glavi”, jer sa multiplom se može živjeti, samo je potrebno prilagoditi se situaciji.

Život ide dalje – poručila je Renata.

foto – privatna arhiva

n.p.bajz/sjever.hr

02.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.