Now Reading:
60 GODINA ŠPILJE VINDIJA Proslava uz niz edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja
Full Article 2 minutes read

60 GODINA ŠPILJE VINDIJA Proslava uz niz edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja

Pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, a u organizaciji KUD-a Voća održana je 10. po redu manifestacija “Špilja Vindija – naša prošlost i budućnost” koja je okupila veliki broj ljudi, ne samo iz Varaždinske županije već i iz susjednih slovenskih općina.

Ova manifestacija je dio cjelogodišnjeg programa obilježavanja 60 godina od zaštite špilje Vindija, a sama manifestacija ima folklorno-edukativni sadržaj. Osim prigodnog predavanja Ivora Karavanića, svjetski poznatog arheologa, autora mnogobrojnih radova na temu neandertalaca, članovi KUD-a Voća uprizorili su život neandertalaca kroz zanimljivu i poučnu priču.

Profesor Karavanić je sa stručnog aspekta približio značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca, a okupljenima se prigodnim riječima obratio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Pohvalivši organizaciju manifestacije, župan je istaknuo kako su zahvaljujući špilji Vindija, Varaždinska županija i Republika Hrvatska upisane na kartu najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu.

-Ovo je jedno od najvažnijih arheoloških i paleontoloških nalazišta na svijetu, ovdje se nalazi, odnosno nalazilo se pravo arheološko blago; ostaci voćanskog neandertalca te brojnih životinja, a isto tako kamene i koštane rukotvorine. Za sada jedino iz tih kostiju znanstvenici su uspjeli izvući DNA i ustvrditi da svaki europljanin u sebi ima oko dva posto gena neandertalca. Upravo zbog svih tih činjenica tijekom cijele godine održavamo niz manifestacija povodom 60 godina od zaštite Špilje Vindija, kao i deset godina od održavanja ove manifestacije u organizaciji Općine i KUD-a Voća. Kako bi još više dali na važnosti ovom lokalitetu, planiramo u suradnji s HAZU-om, Općinom Donja Voća te drugim zainteresiranim institucijama izgraditi jedan prezentacijski centar koji bi bio dom voćanskom neandertalcu, odnosno u njega bi smjestili sve ono arheološko blago koje je pronađeno ili će niti pronađeno u špilji Vindija. Njime bi svim posjetiteljima pokazali zašto je ova špilja važna ne samo u županijskim i nacionalnim razmjerima, već i u svjetskim – rekao je župan Stričak.

U obilježavanje ove vrijedne godišnjice bile su uključene i mnoge udruge s područja cijele Općine Donja Voća pripremivši tako niz suvenira i domaćih proizvoda.

sjever.hr/varazdinska-zupanija.hr
02.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.