Now Reading:
Župan Kolar: Potrebna nam je profesionalizirana ustanova za obranu od tuče kao što postoji u nekim zemljama EU-a
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar: Potrebna nam je profesionalizirana ustanova za obranu od tuče kao što postoji u nekim zemljama EU-a

Nestabilno vrijeme uzrokovano klimatskim promjenama, koje donosi ekstreme poput tuče, obilne kiše, olujnog vjetra i drugo, u posljednje vrijeme sve je češća pojava.

Svi se još sjećamo strašnog nevremena koje je u svibnju prije dvije godine pogodilo Zagorje, kada je snažna tuča zabijelila brojna mjesta te uzrokovala ogromnu štetu na usjevima, vinogradima i imovini, ali i prošlogodišnje tuče u listopadu te brojnih manjih nevremena tijekom ljeta koja su također radila štetu u pojedinim mjestima.

Čini se da ništa manje nećemo strahovati ni ovoga ljeta jer meteorolozi već ovih dana ponovno, osim kiše, najavljuju opasno ili potencijalno opasno vrijeme, upozoravajući meteoalarmom na mogućnost obilne kiše, jakog vjetra i tuče.

Upravo je o obrani od tuče u petak govorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, rekavši kako je dao nekoliko konkretnih prijedloga za organizaciju drugačijeg načina obrane od tuče.

– Kad sam postao župan, imali smo 28 prizemnih generatora i 18 lansirnih mjesta za puštanje raketa. U međuvremenu su totalno ukinuli obranu od tuče s raketama, sa 16 generatora sada branimo čitavo Zagorje. Kažu da znanstveno nije dokazano da rakete pomažu, ali nitko nije znanstveno dokazao niti da ne pomažu, a prizemni generatori sigurno sami ne pomažu toliko koliko su bili korisni zajedno s raketama – rekao je Kolar, ustvrdivši da štete na poljoprivrednim nasadima nikada nisu bile veće i da su klimatske promjene definitivno tu, što iz dana u dan pokazuju nevremena koja se događaju u Zagorju.

– Rekao sam, ako ne mislimo više braniti Zagorje od tuče, da onda sav novac koji smo ulagali, i država i mi kao Županija, damo ljudima da stave zaštitne mreže i da si osiguravaju svoje nasade. S druge strane, ako se Državni hidrometeorološki zavod ne želi baviti tim stvarima, a ne želi, to su jasno i glasno rekli, to nije njihov core biznis, onda neka se formira jedna ustanova koja će biti profesionalizirana, koja će se baviti samo time, kao što i postoji u nekim zemljama Europske unije – istaknuo je Kolar, pa dodao:

– Imate danas dronove iz kojih se mogu ispaljivati rakete u oblake, imate avione koji brane aerodrome, neke vinske regije u Austriji se brane na takav način, prema tome, sigurno ima boljih rješenja od ovog koje imamo sada. Mi smo se kao Krapinsko-zagorska županija spremni financijski u to uključiti, zajedno s gradovima i općinama osigurati toliko novaca koliko će nam ta struka reći da je potrebno da kvalitetno obranimo Zagorje, znajući da sigurno nema stopostotne obrane od tuče – poručio je župan Željko Kolar.

foto: arhiva
mlpetrinjak/sjever.hr
01.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.