Now Reading:
ŠTRUKLIJADA Bedekovčanskim jezerima širio se privlačan miris štrukli, a najbolju deliciju spremili su najmlađi – učenici OŠ Brestovec Orehovički!
Full Article 4 minutes read

ŠTRUKLIJADA Bedekovčanskim jezerima širio se privlačan miris štrukli, a najbolju deliciju spremili su najmlađi – učenici OŠ Brestovec Orehovički!

U subotu je održana 15. Štruklijada, druga od tri manifestacije koje se ovog vikenda održavaju na Bedekovčanskim jezerima. Izabrani su tako najbolji zagorski, što znači i svjetski štrukli.

Štruklijadu su 2009. godine pokrenule Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija kao dio nastojanja za promociju i zaštitu zagorskih štrukli, za koje je 2022. godine ishođena i zaštita na europskoj razini oznakom zemljopisnog podrijetla i to pod dvojnim nazivom Zagorski štrukli i Zagorski štruklji.

Ove godine sudjelovalo je čak 14 proizvođača štrukli, odnosno štruklji, i to: OPG Micak – Klet Zagorski dvori, Villa Zelenjak- Ventek, OPG Kos, Slastice Tri užitka, ZMH Horvat, Vuglec breg, OPG Galic, Terme Tuhelj, Srednja škola Zabok, Zabok, Srednja škola Pregrada, OŠ Brestovec Orehovički, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Stubičke Toplice te Turistički apartmani Snježna kraljica, Sljeme.

Titulu najboljih štrukli odnijela je OŠ Brestovec Orehovički, drugo mjesto osvojio je Vuglec breg, a treće Slastice Tri užitka.

Dobrodošlicu svima prisutnima poželio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, a kao i ranijih godina, na manifestaciju je stigao i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je rekao da je žiri oduševljen ekipom osnovnoškolaca koja je osvojila prvo mjesto.

– Žiri kaže da su štrukli pravljeni školski, što znači da su si djeca zajedno sa svojim mentorima u školi dali stvarno puno truda. Ovo je uspjeh i poticaj za njih jer oni su renomirani ugostitelji i proizvođači štrukli s područja Krapinsko-zagorske županije, a ja vjerujem da se nitko ne bi tako veselio pobjedi kako su se veselila djeca – kazao je Kolar.

Dodao je da se dosad ‘okrenulo’ preko 10 tisuća štrukli, ali da će se do ponoći broj popeti i na 13, 14 tisuća.

– To je ono što smo htjeli, da zagorske štrukle kao europski zaštićeni proizvod i dalje promoviramo, nakon što smo potpisali ugovor s certificiranim proizvođačima za bespovratna sredstva za povećanje proizvodnje. Jako smo zadovoljni odazivom gostiju s područja KZŽ i drugih krajeva, a bilo je puno gosti i iz Slovenije. Općina se stvarno puno angažirala, stoga zahvaljujem kolegi Banu i njegovim kolegama – istaknuo je župan.

Sutra još ostaje „Igrajte nam, mužikaši”, dodao je, rekavši kako ta manifestacija ima svoju publiku te da vjeruje da će i sutra Bajeri biti puni.

– Naša županija ima zaštićen cijeli meni, to su purica, mlinci, štrukli, bagremov med, a sada radimo i na zaštiti zagorskih autohtonih sorti vina i to je nešto što nema ni jedna druga regija u Europi. Mi to želimo dodatno iskoristiti, promovirati, brendirati i za to nam je potrebna i pomoć naših ugostitelja, hotela, restorana, proizvođača i, naravno, medija – zaključio je župan Kolar.

Predsjednica žirija Božica Brkan rekla je da su štrukli ove godine bili prosječno bolji nego prošlih godina i da je kvaliteta bitno uznapredovala.

Ocjenjuje se izgled, okus koji donosi dosta bodova, pa tako i negativne ako, recimo, nedostaje soli ili nešto nije dobro pečeno, pa se sve zbraja i dobiva konačna ocjena. Učenici su pobjednici, vjerojatno su se strogo držali recepata, vjerojatno nemaju puno iskustva, ali činjenica je da većina onih koji su prošlih godina su nagrađeni, su negdje pri vrhu, tako da će se u idućim godinama još više vidjeti oni koji rade kvalitetu – poručila je Brkan.

Učenici OŠ Brestovec Orehovički bilo su vrlo sretni zbog pobjede. Učenik Tin je rekao da štrukle znaju raditi od prije, da su prošli put na natjecanju osvojili treće mjesto, ali i da su puno naučili doma uz bake. Učenica Magdalena je kazala da su pobijedili vjerojatno zato što se nisu opterećivali s time hoće li pobijediti ili neće, nego su si baš dali oduška. Ponosna na njih je i mentorica Barica koja je rekla da su učenici super i da brzo uče.

Podsjetimo, postupak certifikacije je do danas prošlo pet proizvođača: ZMH Horvat d.o.o., Konjščina, Obrt za ugostiteljstvo i turizam „ Zelenjak-Ventek“, OPG Kos Marko, Sveti Križ Začretje, slastice „Tri užitka“, Bedekovčina i od ove godine i IVANIKO obrt za ugostiteljstvo – Klet Zagorski dvori, Marija Bistrica.

Organizatori 15. Štruklijade su Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, a partneri su Općina Bedekovčina i Turističko područja Srce Zagorja.

mlpetrinjak/sjever.hr
01.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.