Now Reading:
SVJETSKI JE DAN NEPUŠENJA-Duhan godišnje ubije oko 8 milijuna ljudi
Full Article 2 minutes read

SVJETSKI JE DAN NEPUŠENJA-Duhan godišnje ubije oko 8 milijuna ljudi

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije, 1987. godine, 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja. Ovaj dan se obilježava s ciljem ukazivanja na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana.

Od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana je izuzetno zagađujući i štetan, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Onečišćenje  zraka prvo je na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana, no štetni su učinci prisutni u svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim.

Važne činjenice!

Duhan godišnje ubije oko 8 milijuna ljudi.

Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla.

Duhanska industrija destruktivno utječe na klimatske promjene, odavno preopterećen ekosustav i osiromašene prirodne resurse.

Proizvodnja duhana uzrokuje, na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala.

Više od 30 000 požara godišnje u EU uzrokovano je djelovanjem cigareta.

4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo.

Filteri cigareta nisu biorazgradivi i predstavljaju veliku opasnost u vodenom ekosustavu.

Oko 1,3 milijuna djece na globalnoj razini uključeno u uzgoj duhana.

Pušači su postali svjesni svojeg okoliša te odabiru ekološki održivije proizvode, stoga ih je potrebno osvijestiti o „zelenim” marketinškim trikovima duhanske industrije koja plasira proizvode kao ekološki prihvatljive.

www.sjever.hr/hzjz.hr
31.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.