Now Reading:
Revolucija na cestama: Što donose novi EU standardi za automobile od srpnja 2024.?
Full Article 2 minutes read

Revolucija na cestama: Što donose novi EU standardi za automobile od srpnja 2024.?

Europska unija uvodi nove, stroge propise za sve nove automobile koji će stupiti na snagu 7. srpnja 2024. godine. Svi novoregistrirani automobili morat će biti opremljeni brojnim sustavima pomoći, uključujući pametni sustav za pomoć pri brzini, poznat kao Intelligent Speed Assistance (ISA), te crnu kutiju koja bilježi podatke u slučaju nesreće.

ISA je već obavezan za nova vozila od 6. srpnja 2022. godine, a sada se njegova primjena proširuje. Ovaj sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada prekorače ograničenje brzine, a u nekim situacijama može lagano otpustiti gas što vozači osjete kao povratnu informaciju na papučici gasa.

Kako prenosi Jutarnji list, ISA ne može aktivno ograničiti brzinu vozila, vozači će i dalje biti odgovorni za brzinu i moći će nadjačati sustav. Međutim, sustav se ne može trajno isključiti i mora se deaktivirati pri svakom novom pokretanju vozila.

Osim ISA-e, novi propisi uvode i druge obavezne sustave pomoći:

  • Crna kutija (EDR): Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju i aktivaciji zračnih jastuka. Podaci se spremaju samo u slučaju nesreće, nekoliko sekundi prije i poslije sudara, kako bi se olakšala rekonstrukcija događaja.
  • Pomoć pri kočenju u nuždi: Automatski sustav koji prepoznaje opasne situacije i samostalno zakoči vozilo kako bi spriječio ili ublažio nesreće.
  • Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Signalizira snažno kočenje putem posebnog svjetla na stražnjem dijelu vozila.
  • Upozorenje na umor: Sustav koji prati budnost vozača i izdaje upozorenja kada je potrebna pauza.
  • Asistent za vožnju unatrag: Detektira osobe ili objekte iza vozila kako bi se spriječile nezgode pri vožnji unatrag.
  • Upozorenje o napuštanju prometne trake: Pomaže vozačima da ostanu u svojoj prometnoj traci.
  • Alcolock priprema: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, što će omogućiti jednostavnu naknadnu ugradnju.

Ovi sustavi pomoći trebali bi povećati sigurnost na cestama i smanjiti broj nesreća. Regulativa predviđa i daljnju nadogradnju sustava za sve novoregistrirane automobile, čime će Europa postati predvodnik u primjeni napredne tehnologije za sigurnost u prometu, piše Jutarnji list.

sjever.hr/Jutarnji.list

31.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.