Now Reading:
HEP pomaže bijelim rodama
Full Article 2 minutes read

HEP pomaže bijelim rodama

HEP u svojem poslovanju provodi mjere kroz Godišnji plan aktivnosti za provedbu mjera zaštite, praćenja populacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode.

Godišnji plan aktivnosti izrađuje se temeljem Sporazuma o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode.

Prijedlog godišnjeg plana aktivnosti izrađuje HEP d.d. i HEP ODS u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, nakon čega slijedi usuglašavanje sa ostalim potpisnicima Sporazuma.

Obavezne mjere zaštite bijelih roda definirane su u članku 4. Sporazuma, a na HEP ODS odnose se aktivnosti postavljanja nosača za gnijezda, pregled stanja stupa i nosača (najmanje jednom godišnje), uklanjanja neaktivnih gnijezda iz sigurnosnih razloga te provedbu mjera zaštite od strujnog udara na rizičnim elementima mreže na udaljenosti do 300 m od gnijezda.

Navedene mjere zaštite bijelih roda HEP ODS  provodi u periodu kada su rode odsutne (od 1. rujna do 1. ožujka). Aktivnosti koje podrazumijevaju privremeno skidanje rodinih gnijezda i njihovo postavljanje na nosač te uklanjanje neaktivnih gnijezda iz sigurnosnih razloga trebaju biti prethodno dopuštene rješenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Troškove izrade i nabave nosača za gnijezda i njihovog postavljanja, pregleda stanja stupa i nosača (najmanje jednom godišnje), uklanjanja neaktivnih gnijezda iz sigurnosnih razloga, provedbe mjera zaštite od strujnog udara na rizičnim elementima mreže na udaljenosti do 300 m od gnijezda te tehnička pomoć pri provedbi prstenovanja (osiguranje vozila s hidrauličkom dizalicom i vozačem sukladno članku 5. Sporazuma) u potpunosti snosi HEP ODS.

Tekst i fotografija: Javna ustanova Zagorje zeleno

sjever.hr 31.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.