Now Reading:
Varaždinci ljuti: Konstantni smrad iz bioplinskog postrojenja na jugu grada narušava nam kvalitetu života; Bosilj odgovorio
Full Article 3 minutes read

Varaždinci ljuti: Konstantni smrad iz bioplinskog postrojenja na jugu grada narušava nam kvalitetu života; Bosilj odgovorio

Na adresu redakcije stigla je pritužba građanina Darka Žuneca koji u svoje osobno ime i uime sugrađana govori o problemu smrada koji se kontinuirano širi južnim dijelom grada Varaždina.

Pritom se posebno ističu naselja Poljana Biškupečka i Črnec Biškupečki, gdje smrad dolazi iz bioplinskog postrojenja BPP Vrček, navodi se u priopćenju.

– Iako inspekcije redovito izlaze na teren i preusmjeravaju problem na državni inspektorat, odgovorni i dalje tvrde da nisu sigurni u izvor smrada. Međutim, stanovnici tih naselja dobro znaju koji je jedini mogući izvor. Svatko to može zaključiti čim se približi bioplinskom postrojenju – sugerira Žunec.

Navodi se u nastavku da bioplinska postrojenja s jedne strane ističu važnost ekološke proizvodnje električne energije, dok s druge strane narušavaju kvalitetu svakodnevnog života građana koji žive u blizini.

– Kao i obično, interesi se često stavljaju na stranu poslovnih dobitaka. Iako je uz odgovarajuća financijska ulaganja moguće minimalizirati ovaj problem, čini se da novac igra glavnu ulogu u odluci da se ništa ne poduzima. Zašto se o ovom problemu ne govori više? Zašto se o njemu ne piše? – pitaju se građani toga dijela grada te napominju da vlasnik postrojenja pažljivo prati situaciju i da se smrad nikada ne širi na unaprijed određene datume, po čemu zaključuju da je kontrola smrada itekako moguća.

Na današnjoj konferenciji za medije u naselju Grabanice varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj upitan je o toj temi. Rekao je da se smrad mora dokazati šestomjesečnim mjerenjem kako bi Državni inspektorat reagirao.

– Nažalost, hrvatski zakoni su ponekad poprilično čudni. Grad nema ingerencije, ali Grad mora dokazati to što mi nosom osjećamo, jer osjećaj da nešto smrdi, to nije dovoljno Inspektoratu. Mi ćemo ovdje u Grabanicama postaviti jednu stanicu za mjerenje mirisa koji dodijavaju, tako se to stručno kaže – dodijavajući mirisi. Bit će dvije stanice u gradu Varaždinu i morat ćemo raditi mjerenje minimalno šest mjeseci, mjerit će se i ruže vjetrova da bi se pokušalo točno locirati koji je taj pravni subjekt koji utječe na kvalitetu, odnosno na mirise u zraku – objasnio je Bosilj.

Tek kada se to izmjeri i preda Državnom inspektoratu, dodao je Bosilj, tada Inspektorat ima mogućnosti i opcije za daljnje djelovanje.

– Mi smo osigurali sredstva u proračunu i u tijeku je nabava. 11. lipnja je sjednica Gradskog vijeća kada će u rebalansu biti osigurana ta sredstva, onda ćemo moći potpisati ugovor i tada kreće mjerenje – najavio je gradonačelnik Bosilj.

foto: arhiva
mlpetrinjak/sjever.hr
29.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.