Now Reading:
U Krapini obilježen Dan državnosti. Župan Kolar: Hrvatski branitelji su podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu i obranili državu
Full Article 2 minutes read

U Krapini obilježen Dan državnosti. Župan Kolar: Hrvatski branitelji su podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu i obranili državu

U Perivoju Janka Draškovića u Krapini održano je središnje županijsko obilježavanje Dana državnosti, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana kopnene vojske.

Zajednički vijenac položili su i zapalili svijeće župan Željko Kolar, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković i savjetnik župana za branitelje pukovnik Žarko Miholić.

Svijeće su zapalili i gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina, predstavnici policije i vatrogasaca te članovi braniteljskih udruga iz naše županije.

Tom prilikom župan Željko Kolar je svim stanovnicima Krapinsko-zagorske županije i svim stanovnicima Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti kojeg obilježavamo na spomen konstituiranja Sabora Republike Hrvatske, prvog višestranačkog nakon provedenih demokratskih izbora koji su pokazali volju Hrvatskog sabora za samostalnom i neovisnom Republikom Hrvatskom.

Krenuli smo u najboljoj vjeri i želji da se razdruživanje s Jugoslavijom provede mirnim putem, na žalost to se nije ostvarilo. Hrvatski branitelji su podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu prije svega da bi obranili Hrvatsku državu, a nakon toga da bi ju i oslobodili. Naravno čestitam i jučerašnji Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan kopnene vojske koji se obilježava s danom kada su se u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, 28. svibnja 1991. godine, postrojile prve Hrvatske postrojbe, oko 800 vojnika i policajaca. Jedan dobar dio njih je ostavio svoj život na oltar domovine i danas svima njima posvećujemo minutu tišine – istaknuo je Kolar.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović kazao je kako su se okupili u Perivoju Janka Draškovića, kod spomen obilježja koje je uređeno u čast svima koji su dali svoje živote, poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Ovom prilikom prisjećamo se prvih koraka u stvaranja nezavisne Republike Hrvatske, to je povijest koju trebamo pamtiti, koje se trebamo prisjećati, ali isto tako je i dio povijesti koji trebamo prenositi mlađim naraštajima da ne padne u zaborav – završio je Gregurović.

Molitvu za sve poginule branitelje predvodio je krapinski župnik Davor Štuljan.

i.belošević/sjever.hr 29.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.