Now Reading:
POZOR: Zbog opasne bakterije iz prodaje se povlači popularna pečenica!
Full Article 2 minutes read

POZOR: Zbog opasne bakterije iz prodaje se povlači popularna pečenica!

Novi dan, novo povlačenje neke namirnice s polica naših trgovina. Ovoga puta riječ je o popularnim pečenicama koje se povlače iz prodaje zbog toga što je kod njih utvrđena bakterija Listeria monocytogenes.

Naime, kako piše N1, o povlačenju proizvoda zbog prisustva opasne bakterije obavijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske obavještavaju potrošače o opozivu proizvoda – Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3.8.2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detalji o opozivu dostupi su na web stranicama subjekta u poslovanju s hranom i na stranici HAPIH-a.

Podaci o proizvodu

Proizvođač: ŽITO D.O.O., Đakovština 3, 31000 Osijek, Hrvatska

Veleprodaja: KONZUM plus d.o.o., Marijana Čavića 1/a, 10000 Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.

Listerioza (bolest uzrokovana bakterijom L. monocytogenes) ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija ovom bakterijom je izuzetno opasna za malu djecu, trudnice (kod kojih uzrokuje pobačaj, smrt fetusa, neonatalnu sepsu), starije i imunokompromitirane osobe s relativno visokim mortalitetom, prenosi sa stranica Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, N1.

S obzirom da je još uvijek nepoznata infekcijska doza L. monocytogenes, mikrobiološki standard za ovu bakteriju je vrlo strog i bakterija ne smije uopće biti prisutna u hrani. Značajna karakteristika L. monocytogenes jest da može rasti na temperaturi hladnjaka (+4°C), što znači da čuvanje hrane u hladnjaku nema značajan učinak na sprečavanja rasta ove bakterije.

foto:ilustracija

sjever.hr/ N1 29.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.