Now Reading:
Konferencija “Industrija Zagorja”; Kolar: Pruža nam se prilika da osnažimo našu poziciju u industriji
Full Article 3 minutes read

Konferencija “Industrija Zagorja”; Kolar: Pruža nam se prilika da osnažimo našu poziciju u industriji

SLO CRO Poslovni klub u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Krapina uspješno je organizirao međunarodnu konferenciju pod nazivom „Industrija Zagorja: Konkurentnost, Održivost, Modernizacija – Međunarodna Iskustva“.

Cilj konferencije bio je prenijeti međunarodna iskustva i praktična rješenja u području održivosti u Hrvatsku prelazeći s akademskih rasprava na konkretna rješenja te istaknuti važnost održivosti i modernizacije u industriji, a konferencija je održana pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.

Panelisti su bili Igor Skaza iz Slovenije, Marko Majcenović iz Hrvatske, te gosti iz Čilea i Italije. Ova razmjena znanja i perspektiva pružila je sudionicima vrijedne uvide u globalne najbolje prakse.

Uz ugledne gospodarstvenike konferenciji je prisustvovao župan Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara te diplomati država gostujućih govornika, veleposlanika Čilea Rodriga Donosa, veleposlanika Slovenije Gašpera Dovžana i veleposlanika Italije Paola Trichila.

Župan Kolar je prije svega istaknuo kako je ova konferencija izvanredna prilika koja okuplja vodeće gospodarstvenika iz Hrvatske i cijelog svijeta kako bi se vodio konstruktivan dijalog razmjene znanje o aktualnim temama konkurentnosti, održivosti, modernizacije i pozicioniranja na globalnom tržištu.

-Krapinsko-zagorska županija prepoznala je održiv rast kao jedini moguć. Rasprava o održivosti i modernizaciji procesa ključna je za dugoročan uspjeh i konkurentnost naših poduzetnika na globalnom tržištu. Razmjena dobrih praksi i iskustava s međunarodnim stručnjacima pruža nam priliku da unaprijedimo naše poslovne procese i osnažimo našu poziciju u industriji- istaknuo je župan Kolar.

Dodao je kako plan za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske usmjeren na jačanje regionalnih gospodarstava kroz inovacije i prilagodbu tehnološkim promjenama sve u cilju razvitka visoko vrijedne niše, smanjenja energetskih troškova te otpad i zagađenje te osposobiti radnu snagu s potrebnim vještinama kako bi se osigurala konkurentnost na globalnom tržištu rekao je župan Kolar.

-Ono što je pred nama je veliki izazov za sve. Oni koji još ne znaju ili ne vide, neka se probude i neka progledaju – napomenuo je župan.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek istaknuo je da  industrija Zagorja koja se nalazi na industrijski najrazvijenijoj regiji u čijem gospodarstvu industrija i izvoz imaju najveći udio želi se naglasiti važnost internacionalizacije poslovanja.

-Sve ozbiljne firme su niz godina svjesne da je internacionalizacija poslovanja nužna i jedini način opstanka i to ne samo u tržišnom smislu, nego i u kontinuiranoj izmjeni znanja i iskustva – napomenuo je Švaljek.

Predsjednik slovenskog hrvatskog poslovnog kluba Saša Muminović istaknuo je fokus na kružnu ekonomiju. Postoji poseban sustav prerade u kojem se sirovina dobiva iz postindustrijskog otpada, poput najlonskih vlakana iz starih ribarskih mreža što se može raditi bezbroj puta, a to pokazuje kako je Muminović napomenuo da sintetička vlakna i plastika nisu nužno loši, već materijali budućnosti koje trebamo znati koristiti.

Glavni govornici bili su dva ugledna poslovna vizionara s dugogodišnjim iskustvom: Julio Compagnon, izvršni direktor Comberplasta iz Čilea, te Giulio Bonazzi, izvršni direktor grupe Aquafil iz Italije. Njihove prezentacije postavile su temelje za dinamičan i informativan događaj. Konferencija je završena networkingom koji je sudionicima omogućio povezivanje i raspravu o potencijalnim suradnjama i time ojačao međunarodne veze te je promovirana prekogranična suradnja.

sjever.hr 28.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.