Now Reading:
Županija dodijelila ugovore proizvođačima zagorskih mlinaca i štrukli, vrijedne preko 48 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Županija dodijelila ugovore proizvođačima zagorskih mlinaca i štrukli, vrijedne preko 48 tisuća eura

U Bedekovčini su dodijeljeni ugovori korisnicima županijskih potpora za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca i zagorskih štrukli u 2024. godini.

Sredstva su namijenjena za certificirane proizvođače i u startu je za svaki natječaj bilo osigurano 20.000 eura kako bi naši proizvođači imali mogućnost ulaganja i opremanja svojeg proizvodnog pogona, svojih skladišta, te za nabavu gospodarskih vozila. 

Maksimalan iznos po potpori bio je do 60 % ukupno prihvatljivih aktivnosti, a maksimalan iznos što se tiče mlinaca vezan je uz količinu proizvedenih mlinaca tako da proizvođači koji imaju proizvodnju do 10 tona, oni su mogli ostvariti potporu do 6700 eura, dok su proizvođači koji imaju proizvodnju mlinaca veću od 10 tona, mogli ostvariti maksimalan iznos od 10.650 eura.

Što se tiče štrukli, Županija je primila tri zahtjeva i sva tri su prošla administrativnu provjeru. Njihov iznos traženih sredstava sukladno mogućnosti potpore koju su mogli ostvariti iznosi 20.810 eura.

U Krapinsko-zagorskoj županiji je trenutno 8 certificiranih proizvođača mlinaca. Zaprimili su tri zahtjeva koja su prošla administrativnu provjeru i što se tiče njihovog ulaganja to je ulaganje za nabavu gospodarskih vozila do 12 tona kako bi mogli lakše distribuirati svoje proizvode, kako u Hrvatskoj, tako i izvan granice Republike Hrvatske. Što se tiče zahtjeva do 60 posto, odobren je maksimalan iznos i to je 28 tisuća eura. Župan je donio odluku da se dodatno povećaju sredstva za ovaj natječaj za 8 tisuća eura kako bi svi korisnici koji su se javili na natječaj i ostvarili potpore. 

Župan Željko Kolar rekao je kako je u turističkom i gastro smislu nemoguće biti bez štrukli i bez mlinaca i zbog toga je izuzetno bitno da imamo što više certificiranih proizvođača i mlinaca i štrukli.

– Strahovito me veseli da imamo dva nova certificirana proizvođača štrukli i pozivam sve one koji se bave proizvodnjom da nema nikakvog straha da se ne certificiraju, jer je nama prije svega u interesu da bude što više certificiranih proizvođača i da nas što više natjeraju da osiguramo sredstva u županijskom proračunu kako bi omogućili dizanje proizvodnje i širenje distribucijske mreže na što više okolnih zemalja – naglasio je Kolar.

Istaknuo je kako je o kvaliteti tih dvaju proizvoda nepotrebno govoriti, a teško je govoriti koliko se proizvode štrukli na godišnjoj razini jer nemate nijedne manifestacije koja nema štrukle u ponudi.

Oni kroz svoje obrte godišnje prodaju preko 400 tona štrukli, a mi vjerujemo da na tržištu već sada postoji duplo veći interes i htjeli bi u sljedećih nekoliko godina isforsirati da dignemo proizvodnju. Napravit ćemo analizu mjera da vidimo idemo li u pravome smjeru, jesu li te mjere zaista pomogle našim proizvođačima. I da vidimo treba li u samome natječaju nešto mijenjati da možemo dogovarati eventualno povećanje odobrenog i prihvatljivog iznosa koji mi osiguravamo kroz ovaj javni poziv – završio je župan Kolar.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos je kazao kako su unutar obitelji nositelji dva certifikata za štrukle i dva certifikata za mlince.

– Mogu reći da je to izuzetno dobra ideja i dobar poticaj, s obzirom na to da nam sve dobro dođe, kako bi još bolje i kvalitetnije radili svoje proizvode te ih prezentirali na tržištu – komentirao je Kos.

Ugovor je dodijeljen i Štefici Gulija koja je rekla kako im ova potpora jako nam puno znači jer će se dodatno opremiti za proizvodnju naših zagorskih štrukli.

Na dodjeli ugovora bio je i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban koji se osvrnuo na prošlost i kazao kako su prije šest godina bili na otvorenju ovog pogona obitelji Gulija.

 – Drago mi je što smo kao Općina sudjelovati u tome da sa Županijom sufinanciramo kamate po konkretnoj liniji, tako da smo u startu pomogli ovom obrtu da krene s razvojem. Danas se može vidjeti da je to već značajan pogon i da se možemo ponositi na sva ta sredstva koja su uložena i s kojima smo doprinijeli razvoju ovog obrta – napomenuo je Ban i dodao kako Bedekovčina nije bez razloga izabrana za ovaj događaj, jer su na području općine tri certificirana proizvođača, jedan štrukli i dva mlinaca, tako da se i time možemo ponositi.

i.belošević/sjever.hr 27.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.