Now Reading:
Koprivničko – križevačka županija dodijelila ugovore korisnicima za postavljanje fotonaponskih elektrana na kućanstva, osigurano je gotovo 300 tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Koprivničko – križevačka županija dodijelila ugovore korisnicima za postavljanje fotonaponskih elektrana na kućanstva, osigurano je gotovo 300 tisuća eura

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica potpisani su ugovori s korisnicima sredstava koja su dodijeljena putem Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, na području Koprivničko-križevačke županije u 2024. godini.

Projekt sufinanciranja fotonaponskih elektrana na kućanstvima se provodi treću godinu, a do sada je korisnicima kroz sufinanciranje fotonaponskih elektrana dodijeljeno ukupno 592 tisuće eura, a potporu je do sada dobilo ukupno 214 korisnika.

Sredstva su ove godine ostvarila 102 korisnika s područja županije, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 297.388 eura pri čemu prosječni iznos subvencije koju daje Županija je 50 posto investicije do najviše 3000 eura po korisniku.

Župan Darko Koren je istaknuo kako Županija kontinuirano razvija ovaj projekt te je tako i ove godine u odnosu na prošlu povećan broj korisnika i iznos sredstava.

Ove smo godine osigurali 93 tisuće eura više sredstava za sufinanciranje, a i broj korisnika je veći za njih 24. Korištenje obnovljivih izvora energije jedna je od najvažnijih tema u današnjem vremenu, a Županija je kao prva županija u državi prepoznala važnost praćenja trendova te kroz potpore pomaže kućanstvima da lakše riješe pitanje visokih cijena energenata. Svjesni smo problema visokih cijena energenata na tržištu i utjecaju koji imaju na kućne budžete, stoga smatramo da će ovo omogućiti financijske uštede te povećati energetsku učinkovitost i očuvanje okoliša – kazao je župan te dodao kako Županija u sklopu energetske politike uz pomoć privatnom sektoru ulaže i u fotonaponske elektrane na školama kojima je osnivač.

Zahvalu u ime svih potpisnika uputio je Tomislav Lončar iz koprivničkog naselja Herešin koji je istaknuo kako će ova potpora korisnicima uvelike olakšati realizaciju projekta fotonaponskih elektrana.

Prisutnima se obratio i pročelnik Marijan Štimac koji je napomenuo da se do sada kroz instalaciju fotonaponskih elektrana privatnih korisnika ukupne snage 1327 kWh smanjila emisija ugljikovog dioksida za 650 tona što je u skladu s politikom dekarbonizacije  te predstavio tehničke upute i korake koji su potrebni u realizaciji korištenja subvencije. 

FOTO: KCKZŽ

sjever.hr 27.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.