Now Reading:
„Zeleni kipar” Vladimir Flegar i njegova supruga Anica ponosni su vlasnici impresivnog Topiary parka: „Radimo sve u 16”
Full Article 3 minutes read

„Zeleni kipar” Vladimir Flegar i njegova supruga Anica ponosni su vlasnici impresivnog Topiary parka: „Radimo sve u 16”

U Sračincu je prije nepune dvije godine otvoren jedinstveni park u Hrvatskoj – Topiary park, a za sve je zaslužan „zeleni kipar” Vladimir Flegar koji se zelenim kiparstvo bavi već punih 29 godina.

Za one koji ne znaju, topiary je hortikulturalna metoda oblikovanja višegodišnjih biljaka obrezivanje lišća i grančica kako bi se razvio i održavao jasno definiran oblik.

On i njegova supruga Anica vode park posljednje dvije godine, zajedno obrezuju i kako kažu, “rade sve u 16”. Osim što su zadovoljni kako napreduje njihov park, puni su i planova.

– Trenutno smo u procesu uvođenja struje i sanitarnih čvorova, dograđuje se kućica. Želimo biti u mogućnosti primiti veće grupe ljude – rekao nam je Vladimir, dok nam je supruga Anica rekla kako tek sada vide što im treba.

Nismo znali u što se upuštamo. U svakom takvom nekom poslu je tako, ali to je čak i dobro jer onda u hodu vidimo što nam treba – rekla je Anica.

Kako sami vele, planova ima, no ono što već sada dočeka posjetitelje zbilja je impresivno. U parku se nalazi izniman broj skulptura, njih 396, i tematski su raspoređene na oko 30 priča.

– Svatko može pronaći nešto za sebe. Od dinosaura, svakakvih životinja, lovačka priča, motori, bajkeri, Afrika u malom, anđelinjak, Sveta obitelj, za koju se nadamo da će biti osvijetljena za Božić – poručio je Vladimir koji se nasmijao na pitanje ima li najdražu skulpturu.

Naime, nema najdraže skulpture jer su mu sve drage, no, kako je i sam rekao, što je izazov veći, to mu je skulptura draža, pa tako najviše voli one koje imaju više likova na jednom korijenu, poput obitelji, ples srca i tri mačića.

Otkrili su nam i planove za budućnost. Nedavno su kupili još jednu parcelu kraj parka gdje je u planu paviljon, pozornica, šuma s različitim autohtonim drvećem, možda jedan drvored i nekoliko visokih gredica sa ljekovitim začinskim biljem.

Puno posla i puno “penez” za dvoje umirovljenika – rekla nam je Anica te istaknula kako će pokušati osigurati dodatna sredstva kako bi realizirali novi dio parka.

– To će onda zbilja biti jedna prekrasna zaokružena priča – rekla je Anica.

Povodom prve godišnjice od otvaranja parka pripremili su poseban program, a kako su trenutno u radovima, planovi za drugu godišnjicu još se ne znaju.

– Prošle godine smo imali, mislim da ćemo imati i ove godine. Sve ovisi o radovima koje trenutno provodimo, ako neće biti raskopano, onda ćemo imati – poručio je bračni par Flegar.

foto – FB Topiary park

n.p.bajz/sjever.hr

26.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.