Now Reading:
Župan Stričak na predstavljanju monografije o povijesti Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak na predstavljanju monografije o povijesti Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

U godini u kojoj DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ obilježava 160 godina postojanja, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždin i Muzej Hrvatskog vatrogastva  organizirali su u Vatrogasnom domu u Varaždinu predstavljanje prigodne monografije o povijesti Prvog Hrvatskog dobrovoljnog Vatrogasnog zbora u Varaždinu u okviru koje je održani i okrugli stol o vatrogastvu u Republici Hrvatskoj.

Na okruglom stolu kojeg je moderirao i vodio Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu govorili su Franjo Gregurić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice,  Maja Vrtulek iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije ujedno i dopredsjednik CTIF-a, autor monografije Stjepan Kovaček te Vedran Runjić, recenzent monografije.

Sve nazočne pozdravili su i Radovan Martinec, predsjednik DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Naznačivši kako DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ ove godine obilježava vrlo vrijednu i lijepu obljetnicu predsjednik Martinec zahvalio se svim članicama i članovima na radu, potpori i suradnji istaknuvši pritom zajedništvo i humanost koje godinama krase ovo društvo.

Ponosni smo na naš rad i na naše aktivnosti. Koristim priliku da se zahvalim svim članovima, ali i svim našim sponzorima i donatorima, od Varaždinske županije, Grada Varaždina pa sve do državnih institucija. Kroz ovu monografiju nastojali smo pokazati sve ono što smo godinama radili i stvarali, a toga je bilo jako puno- rekao je Martinec.

 Župan Anđelko Stričak pohvalio je aktivnosti društva.

Ove godine obilježavamo veliki niz važnih i velikih obljetnica. Jedna od njih je i svakako 160 godina neprekidnog rada i djelovanja “Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu“. Radi se o jednoj lijepoj i velikoj obljetnici koja nam govori o 160 godina empatije i pomaganja naših vatrogasaca svima kojima je to bilo potrebno. Osim svečane obljetnice koja nas tek očekuje, danas nazočimo i predstavljanju monografije koja bilježi trenutak, odnosno dašak vremena u kojem živimo. A, to je vrlo važno jer se na taj način potiču i ostale udruge da zabilježe svoju povijest i svoje djelovanje. Generacije iza nas će moći vidjeti i proučavati čime smo se mi to bavili  i s kojim smo se izazovima suočavali- rekao je župan.

Nakon predstavljanja monografije, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je i prigodna izložba.

sjever.hr 25.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.