Now Reading:
Varteks ipak odlazi u stečaj!?
Full Article 2 minutes read

Varteks ipak odlazi u stečaj!?

Nakon prosvjeda djelatnika zbog neisplata plaća, nakon dogovora oko isplata zaostalih plaća, sudbina Varteksa do sada je ovisila o odlukama ZABE I HBOR-a. Međutim, te dvije banke odlučile su kako neće pristati na ponudu Varteksa što ovu varaždinsku tvrtku siguno gura u stečaj.

Član Uprave Karlo Koprek kazao je kako su početkom ovog tjedna održali sastanak s bankama, ZABA-HBOR, na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije posla. Taj plan nije uključivao samo isplatu nekoliko budućih plaća, nego i jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti.

Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome poslana službena ponuda Bankama. Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova. Nažalost, primili smo odbijenicu od ZABA-HBOR na našu ponudu – kazao je Koprek u svom priopćenju koje su poslali medijima.

Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća – dodao je Koprek.

Dodaje kako ovo odbijanje stavlja Varteks u tešku situaciju, jer, ako se HBOR ne predomisli, ovo je neizbježan kraj Varteksa.

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile – kazao je Koprek koji je i sam Varaždinac te su i njegovi članovi obitelji radili u Varteksu te zamolio ljude u HBORU-u da ponovo razmotre ponudu i uzmu u obzir sve parametre za opstanak ove nekad snažne varaždinske tvrtke koja je desetljećima hranila mnoge varaždinske obitelji.

sjever.hr 25.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.