Now Reading:
Danas se obilježava MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE
Full Article 2 minutes read

Danas se obilježava MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE

Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan nestale djece kako bi se skrenula pozornost na globalni problem nestanka djece i potrebe za njihovom zaštitom. Nestanak djeteta predstavlja traumatično iskustvo za roditelje, obitelj i cijelu zajednicu, a podizanje svijesti o ovom problemu i edukacija javnosti o koracima koje treba poduzeti u slučaju nestanka djeteta su ključni za povećanje šansi za njihov pronalazak.

Zbog važnosti pravovremenog reagiranja i zajedničkog djelovanja svih članova društva da bi se djeca vratila sigurno u svoje domove i obiteljima pokrenuta je kampanja pod nazivom „Check Think Report“. Ove godine AMBER Alert Europe – Europski centar za nestalu djecu u suradnji s nacionalnim institucijama i organizacijama civilnog društva diljem Europe pokreće kampanju s ciljem ove edukacije i poticanje javnosti na aktivno sudjelovanje u traženju nestale djece putem provjerenih i učinkovitih metoda.

Naziv same kampanje ujedno obuhvaća i njezine temeljne savjete: “Provjeri” kako bi se potvrdila odsutnost djeteta, “Promisli” kako bi se prisjetili ključnih detalja i procijenili situaciju, te “Prijavi” u cilju brzog prijavljivanja nestanka djeteta.

Svake godine u Europi nestane više od 200 tisuća djece građani mogu itekako pridonijeti smanjenju ovog velikog broja je da nestanaka, a to je na način da odmah prijave nestanak djeteta što znači da se ne čeka da prođe prvih 24 sata.

U kampanji će sudjelovati 16 zemalja između kojih će i Hrvatska biti uključena, a predvođeni će biti ministarstvima unutarnjih poslova, nacionalnim policijama i vodećim neprofitnim organizacijama posvećenima zaštiti djece u Europi.

foto: PU Krapinsko-zagorske županije

sjever.hr 25.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.