Now Reading:
Anita Curiš Krok u Saboru o osnivanju alimentacijskog fonda, Zakonu o privremenom uzdržavanju te mentalnom zdravlju djece
Full Article 2 minutes read

Anita Curiš Krok u Saboru o osnivanju alimentacijskog fonda, Zakonu o privremenom uzdržavanju te mentalnom zdravlju djece

U četvrtak se u Hrvatskom saboru raspravljalo o Izvješću pravobraniteljice za djecu za 2022. godinu.

U pojedinačnu raspravu uključila se i saborska zastupnica i načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok koja je rekla kako s dvije godine zakašnjenja govore o temi nama najvažnijih – o našoj djeci.

Curiš Krok se osvrnula na nužnost hitnog osnivanja alimentacijskog fonda, ali i na ne baš tako dobar Zakon o privremenom uzdržavanju, prema kojem država samo tri godine umjesto drugog roditelja plaća uzdržavanje i to u jakom malom iznosu, a tu je i nemogućnost korištenja prava na dječji doplatak, za većinu djece korisnika privremenog uzdržavanja.

– Istaknula sam važnost međuresorne suradnje, posebice u pogledu vršnjačkog nasilja kojeg je sve više i mentalnog zdravlje djece te dala primjer dobre prakse u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali nažalost situacija nije ista u cijeloj Republici Hrvatskoj. Naime, Zavod za Javno zdravstvo KZŽ prije nekih godinu dana je zaposlio dodatnog psihologa koji se bavi isključivo djecom i mladima, a također u sklopu Doma zdravlja kao pilot projekt bit će zaposleno šest psihologa koji će pokrivati tri veća središta županije – istaknula je Krok.

Također se osvrnula na jedan primjer dobre prakse, na vrlo bitan planirani projekt, za našu djecu, kojeg planira Društvo naša djeca Zabok, a radi se o izgradnji PIK PAK kuće za provođenje slobodnog vremena djece i poticanje kreativnosti.

Pozivam Vladu Republike Hrvatske da se uključi i to podrži jer oni grade kuću iz donacija i moraju prikupiti milijun eura donacija da bi takva jedna kuća zaživjela– napomenula je Curiš Krok i na kraju dodala kako se nada će političari i institucije Republike Hrvatske u budućnosti puno više i ozbiljnije slušati preporuke Pravobraniteljice za prava djece, jer su djeca naša budućnost.

sjever.hr 25.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.