Now Reading:
Varaždinska županija: Rekordne 193 tisuće eura za bespovratne potpore u turizmu i nova mjera, župan Stričak poručio: U našoj županiji raste sve, pa i turizam!
Full Article 6 minutes read

Varaždinska županija: Rekordne 193 tisuće eura za bespovratne potpore u turizmu i nova mjera, župan Stričak poručio: U našoj županiji raste sve, pa i turizam!

S ciljem dodatnog unaprjeđenja i razvoja turističke ponude, Varaždinska županija objavila je javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu u 2024. godini, a osim što je iznos potpora rekordan, uvedena je i nova mjera – mjeru za obnovu ruralne arhitektonske baštine.

U županijskom je proračunu za potpore u turizmu bilo planirano 172.540 eura, no iznos su u Županiji odlučili povećati za 20.000 eura. Time je ove godine dodijeljeno rekordnih 193.400 eura bespovratnih potpora za 80 projekata. Podsjetimo, 2021. godine potpora je iznosila 132.714 eura, godinu kasnije 172.539,65 eura, a lani je za 83 projekta dodijeljeno 172.540 eura.

Sredstva koja se izdvajaju za turizam nedvojbeno potiču njegov razvoj, stoga su turističke brojke iz godine u godinu sve bolje, rekao je župan Anđelko Stričak.

-U Varaždinskoj županiji sve raste, bez obzira govorimo li o gospodarstvu, obrtima, poljoprivrednoj proizvodnji ili turizmu. Prošle godine smo imali rekordan broj dolazaka i noćenja, negdje oko 246 tisuća noćenja, ove godine u prvih pet mjeseci već smo za 10 posto jači. To nam govori o interesu turista za Varaždinsku županiju i opravo zbog toga Županija nizom potpora nastoji potaknuti taj iskorak. To nisu velika sredstva, ali su znak podrške da to čime se naši turistički djelatnici bave i to cijenimo i vrednujemo – kazao je župan.

Istaknuo je da je cilj za naredno razdoblje, odnosno do 2030. godine doći do milijun noćenja.

-Vjerujem da je to malo jače postavljen cilj, ali siguran sam da mi to možemo.Trenutno imamo dva do tri noćenja po turistu, cilj nam je i to dići na pet do sedam noćenja. Upravo zbog toga, Županija priprema cijeli niz projekata i investicija u kulturno turističku infrastrukturu i zaštitu okoliša. Između ostalog, projektiramo pet prezentacijskih centara uz bitne lokalitete, da u sljedećih godinu dana Ivančicu, Strahinjčicu, Ravnu goru i Maceljsko gorje zaštitimo kao park prirode, što će biti dodatan iskorak i poticaj za turizam i dolazak turista – istaknuo je župan Stričak.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ zahvalio je prije svega turističkim djelatnicima.

-Ovo je poruka lokalne samouprave da vas prati, da računa na vas i da jako važno što ste tu i što postojite. Brojke u kontinentalnom turizmu su sve veće, ali zahvaljujući i vama koji ste se turizmom počeli baviti tek nedavno i nemate tradiciju, no upravo zbog toga su rezultati takvi. Još uvijek imate taj zanos, domaćinski duh koji pružate našim gostima i koji većinom dolaze iz zapadne Europe. Oni se ovdje osjećaju sigurno, ugodno i posebno vole posjetiti naše ruralne krajeve – rekao je Mališ.

Posebno je istaknuo novu mjeru – potpore za obnovu ruralne arhitektonske baštine istaknuvši da je važnost ruralnih kuća na našem području, starih više od stotinu ili dvjesto godina, itekako važna i to je mamac za turiste.

-One su ponekad u vrlo lošem stanju i za njihovu obnovu su potrebna ogromna sredstva. Zahvaljujem i čestitam onima koji su se odlučili ići u unaprjeđenje i preuređenje takvih objekata i to smo znali honorirati i ovoga puta zahvaljujem Županiji na sredstvima s kojima je spremna uložiti u sve objekte, posebno u ruralni razvoj jer mislim da su ti objekti jedna od naših najvećih prednosti, budući da u drugim krajevima nemaju takvu kulturnu baštinu – rekao je Mališ.

Dodao je kako je za obnovu ruralne arhitektonske baštine pristiglo šest prijava među kojima su odabrane dvije najbolje ocijenjene, a odobrena im je potpora od po 10.000 eura.

Pročelnik za Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen istaknuo je kako je javni poziv Varaždinske županije jedini u Hrvatskoj na koji se mogu prijaviti i neregistrirani, odnosno budući iznajmljivači, uz uvjet da do kraja tekuće godine registriraju svoj objekt.

-Kroz ovih pet mjera, za mjeru 1, a to su postojeći iznajmljivači, odobreno je 113.000 eura, za mjeru 2 – nadopuna postojeće poljoprivredne djelatnosti, odobreno je 15.000 eura, za mjeru 3, odnosno dodatne turističke atrakcije također 15.000 eura, za mjeru 4 – poduzetni početnik odobreno je 30.400 eura i za novu petu mjeru odobreno je 20.000 eura. Ako analiziramo posljednjih šest godina odkad se provodi ovaj javni poziv za potpore u turizmu, ukupno je dodijeljeno gotovo milijun eura potpora, odnosno točnije 923.326 eura za 460 potpora – istaknuo je Majhen.

Među dobitnicima potpora je Tamara Banfić iz Cestice koja će sredstva iskoristiti za obnovu kuće stare više od 200 godina.

-Zahvaljujem na pomoći koju pruža Varaždinska županija i da su Turistička zajednica i Odjel za zaštitu kulturne baštine, prepoznali da to ima potencijala. Ta stara kuća iza sebe ima jako veliku priču. Stara je više od 200 godina i bila je dio crkve, a prodana je jednom mladom paru koji se gore oženio. Jednostavno, ta cijela okolina oko kuće i ona sama potaknula je mene i mojeg partnera da je obnovimo, zadržimo tu kulturnu baštinu i da ljudima koji dolaze izvana da vide što Varaždinska županija može pružati – kazala je Banfić.

Potporu je dobio i OPG Štefanec koji se bavi uzgojem bazge, a Andrea Bader naglasila je da se time bave već 12 godina, a sredstva će uložiti u opremanje kušaonice na otvorenom.

-Jedinstveni smo u tom pogledu, baš što smo uzeli tu kulturu bazge kao voćnjaka koji je jedinstveni u Hrvatskoj, pokušajem i pogreškom smo došli do vrlo dobrih rezultata. Kušaonica na otvorenom bi bila baš zamišljena kao nekakva vrsta edukativnog programa, evo nadamo se suradnji sa školama i vrtićima, sa srednjih školama, sa svima koji su zainteresirani da čuju nešto više. Bazgu smo stvarno proučili u svakom pogledu i što se tiče povijesti, ona je stvarno interesantna biljka i ima zanimljivu povijesnu priču, punu mitova i legenda – pojasnila je Bader.

a.kučić/sjever.hr
24.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.