Now Reading:
Na Elektrostrojarskoj školi Varaždin podijeljene nagrade najboljim mladim astronomima
Full Article 2 minutes read

Na Elektrostrojarskoj školi Varaždin podijeljene nagrade najboljim mladim astronomima

Elektrostrojarska škola Varaždin bila je od 20. do 22. svibnja domaćin 57. državnog natjecanja iz astronomije, a danas su na prigodnoj svečanosti u toj školi podijeljene nagrade i diplome najboljima.

Svečanosti na kojoj su bile i prikazane prezentacije nekoliko učenika, nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos kao i Vibor Jelić, predsjednik Državnog povjerenstva natjecanja iz astronomije.

– Pretpostavljam da ste ovih dana osim što ste se natjecali imali prilike i upoznati Varaždin i Varaždinsku županiju, te se nadam da će vam ostati u lijepom sjećanju. Varaždinska županija je osnivač 13 srednjih škola te 33 osnovne, a u sklopu tih škola i 14 centara izvrsnosti. Prije dvije godine osnovali smo Centar izvrsnosti iz astronomije, a odmah potom na krovu Elektrostrojarske škole postavili i zvjezdarnicu kako bi se naši učenici mogli baviti proučavanjem svemira, nebeskih tijela, zvijezda, planeta.. Proučavanje neba je ljudima oduvijek zanimljivo. O važnosti astronomije najbolje nam govore podaci tj. zapisi drevnih civilizacija. Stoga vjerujem da je svim polaznicima Centra izvrsnosti iz astronomije sve to iznimno zanimljivo, a možda jednog dana i nešto otkrijete pa će samim time i škola i Varaždinska županija ući na svjetsku kartu astronomije. Čestitke domaćinu, Elektrostrojarskoj školi Varaždin kao i svim natjecateljima i natjecateljicama te njihovim mentorima – rekao je župan Stričak.

Zahvalivši se županu na podršci, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos je istaknuo kako je školi bila velika čast organizirati ovakvo natjecanje te je naznačio kako je astronomija sve više zanimljiva učenicima osnovnih i srednjih škola.

– Ponosni smo na rezultate koje postižu naši učenici, ali smo istovremeno zahvalni i našem osnivaču, Varaždinskoj županiji na kontinuiranoj potpori koju nam daje– rekao je Igor Kos te je čestitao svim nagrađenima.

Natjecanje je inače održano u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog astronomskog društva, a cilj natjecanja bio je popularizacija i razvijanje interesa za astronomiju.

sjever.hr
23.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.