Now Reading:
Muzeju grada Pregrade odobreno više od 45 tisuća eura za zagorski Erasmus konzorcij
Full Article 3 minutes read

Muzeju grada Pregrade odobreno više od 45 tisuća eura za zagorski Erasmus konzorcij

Muzej grada Pregrade proteklog je tjedna primio obavijest od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije o odobrenju novih sredstava u iznosu od 45.225 eura za Erasmus akreditaciju za 2024. godinu.

Naime, pregradski muzej od 2021. godine nositelj je Erasmus akreditacije u području obrazovanja odraslih,  ujedno prvi muzej u Hrvatskoj kojem je dodijeljena ova akreditacija.

Muzej je koordinator konzorcija, u kojem još sudjeluju Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Gradska knjižnica Pregrada, Muzej Radboa iz Radoboja i Udruga Kajkaviana – Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine iz Donje Stubice.

Erasmus akreditacija predstavlja alat za organizacije, aktivne u području obrazovanja odraslih, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i školskog obrazovanja, koje se žele uključiti u prekograničnu razmjenu i suradnju, a zagorskom konzorciju dodijeljena je za sedmogodišnje razdoblje do 2027. godine. Dodjelom Erasmus akreditacije potvrđuje se da je podnositelj zahtjeva izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje ustanove, odnosno organizacije.

Temeljem Erasmus akreditacije 2021. realizirane su ukupno četiri mobilnosti prema modelu strukturiranog tečaja i to u Madridu i Malagi u Španjolskoj, u Helsinkiju u Finskoj te u Portu u Portugalu ukupne vrijednosti 7.809 eura. Tri mobilnosti realizirala je Udruga Kajkaviana, a jednu je realizirao Muzej grada Pregrade.

U sklopu Erasmus akreditacije 2022. konzorcij je realizirao šest mobilnosti ukupne vrijednosti 11.350 eura.

U provedbi je još Erasmus akreditacija 2023. u sklopu koje je udruga Kajkaviana realizirala četiri mobilnosti po modelu praćenja tuđeg rada u Gradskoj knjižnici Ljubljana u Sloveniji, a po prvi puta je realizirana i mobilnost polaznika programa također u Ljubljani kroz koju su na mobilnostima sudjelovale tri odrasle polaznice i jedna osoba u pratnji. Ostale mobilnosti predviđene u sklopu ove akreditacije realizirat će se u 2024. godini.

Predstavnik koordinatora konzorcija Davor Špoljar, v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade, istaknuo je kako je od dodjele prvih sredstava u sklopu Erasmus akreditacije 2021. godine, ovaj zagorski konzorcij kroz nekoliko godina realizirao 14 mobilnosti djelatnika i jednu mobilnost odraslih polaznika, ukupne vrijednosti 48.709 eura.

 – Korištenjem ovih sredstava omogućeno nam je stjecanje novih znanja i vještina u području obrazovanja odraslih, poput digitalnih vještina, andragoških znanja, kreiranja neformalnih obrazovnih programa itd. za djelatnike, ali i nova, obogaćujuća iskustva za odrasle polaznike programa kroz kraće boravke u srodnim ustanovama ili organizacijama u drugim zemljama koje sudjeluju u programu. Kroz ove mobilnosti uspostavljamo i nove kontakte te dogovaramo nove suradnje, što je često od velike važnosti i za sudjelovanje u drugim programima i fondovima Europske unije – naglasio je Špoljar.

sjever.hr 23.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.