Now Reading:
Ivanec dobio najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske – postavljene prve dvije super brze punionice
Full Article 4 minutes read

Ivanec dobio najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske – postavljene prve dvije super brze punionice

U Ivancu je otvoren najsnažniji hub za punjenje električnih vozila na sjeveru Hrvatske. Otvorila ga je tvrtka GreenWay Hrvatska u MIPCRO Retail parku (prodajni centar MIPCRO Ivanec). Kako su istaknuli na otvorenju ovih punionica, u Ivancu su instalirane i spojene na 300kW priključak dvije ultra brze punionice, svaka snage 150kW s dva CCS priključka, što omogućuje istovremeno punjenje do četiri vozila. Ovisno o specifikacijama vozila, električni automobil može napuniti svoju bateriju do 100 kilometara dosega u samo osam minuta!

Na svečanom otvaranju punionica su, osim predstavnika tvrtke na čelu s direktorom Dinom Novoselom, bili i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, predstavnici MIPCRO-a na čelu s Filipom Kišičekom, a program je vodio Neven Novak, poznati auto novinar i popularni voditelj AutoMarket emisija na HTV-u – izvijestili su s jučerašnjeg otvorenja na stranicama Grada Ivanca.

S obzirom na to da je GreenWay tvrtka koja je u svojoj branši market leader u Poljskoj i Slovačkoj, svečanosti se pridružio i veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Juraj Priputen.

Predstavljajući tvrtku, direktor Dino Novosel naglasio je posebno zadovoljstvo što se prve dvije ultra brze punionice otvaraju upravo u Ivancu i to na visoko frekventnoj lokaciji uz državnu cestu. Hrvatska, naglasio je, ubrzano mora izgraditi i razviti mrežu brzih punionica za električna vozila. To je ujedno ključan preduvjet koji je EU postavila pred zemlje članice za predstojeći potpuni prelazak na električne automobile. Tvrtka GreenWay Hrvatska, u samo 5 godina, planira izgraditi najmanje trećinu ukupnog nacionalnog plana povećanja instaliranih kapaciteta za punjenje električnih vozila i broja punionica u Hrvatskoj.

U idućih 5 godina, po principu ključ u ruke, bez dodatnog troška i uz garantiranu zaradu za vlasnike lokacija, u Hrvatskoj ćemo postaviti minimalno 300 brzih i ultra brzih punjača, priključnih snaga od 100 – 400kW. Time ćemo na ključnim strateškim koridorima, ali i u urbanim sredinama, omogućiti ultra brzo punjenje električnih automobila i teretnih električnih vozila. U okviru nedavno odobrenog strateškog projekta Cross-E, do kraja 2026. postavit ćemo minimalno 16 ultra brzih hub-ova, uzduž TEN-T koridora, minimalne priključne snage 600 kW te s ukupno 64 priključnih mjesta visokih snaga (150kW+) – istaknuo je Novosel.

Pozdravljajući ovakav značajan iskorak za Ivanec, okupljenima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te ovaj projekt ocijenio iznimno važnim za planove pretvaranja Ivanca u tzv. zeleni grad, za što je iz nacionalnih izvora ove godine već uspio pribaviti 100 posto traženih sredstava za izradu strategije zelene urbane obnove grada.

Grad Ivanec u potpunosti podržava ovakav oblik investicija u razvoj kritične infrastrukture za ostvarenje nisko ugljične mobilnosti. Posebno nas raduje činjenica da smo prvi grad domaćin u Republici Hrvatskoj ovakve inicijative, koja je u potpunosti realizirana od strane privatnog sektora te omogućuje nepristranu i konkurentu uslugu punjenja na javno dostupnim parking površinama u užem središtu grada. Realizacijom ultra brze punionice, Grad Ivanec će zajedno sa svojim sugrađanima, ali i posjetiteljima-korisnicima električnih vozila, doprinijeti povećanju udjela korištenja obnovljivih izvora energije u prometu – izjavio je Batinić te podsjetio na tradicionalno dobre partnerske odnose koje Grad njeguje sa svojom lokalnom poduzetničkom zajednicom i šire.

Filip Kišiček podsjetio je da je Uprava tvrtke MIPCRO d.o.o., kao vlasnik Retail Parka, već 2019. imala viziju o tome da će se na ovoj lokaciji graditi ovakva infrastruktura. Stoga je već tada, u sklopu rekonstrukcije i adaptacije stare tvorničke hale u moderni prodajni centar, izgradila novu trafostanicu te osigurala priključnu snagu od 300 kW, uz mogućnost proširenja do 600 kW, za potrebe punionice električnih vozila.

Izuzetna nam je čast da je GreenWay, kao najveći CPO u Slovačkoj i Poljskoj, prepoznao našu lokaciju i otvorio svoju prvu ultra brzu punionicu u RH upravo u Ivancu. Kao dugogodišnji korisnici električnih vozila smatramo da su ovakve lokacije ključne za dekarbonizaciju transporta i smanjenje ovisnosti Hrvatske o uvozu fosilnih goriva, što značajno negativno utječe i na okoliš i na platnu bilancu države – zaključio je Kišiček.

Inače, Hrvatska je, s 34 električna punjača na 100.000 stanovnika, trenutačno 20 puta slabije razvijena od najrazvijenije Nizozemske te tri puta slabije u odnosu na prosjek EU. Punionice u Ivancu su prije puštanja u rad, kao prve u Hrvatskoj, od strane nezavisnog partnera DekraCroatia testirane specijalnim uređajem za funkcionalno ispitivanje čime se osigurava visoki standard sigurnosti, kvalitete i pouzdanosti rada mreže GreenWay punionica.

Priređena je i demonstracija punjenja električnog vozila, a nakon toga su svi bili pozvani da razgledaju električna vozila, ali i na testnu vožnju modelima Audi, MG i Tesla.

foto: ivanec.hr
sjever.hr/ivanec.hr
23.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.