Now Reading:
Kolar na sjednici Županijske skupštine: Slijedi nam izazovno razdoblje s mnogo važnih projekata, morat ćemo se i kreditno zadužiti
Full Article 6 minutes read

Kolar na sjednici Županijske skupštine: Slijedi nam izazovno razdoblje s mnogo važnih projekata, morat ćemo se i kreditno zadužiti

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ održana je 17. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije, a nakon aktualnog sata na redu su bile točke dnevnog reda Skupštine.

Jedna od važnijih točki bilo je prihvaćanje godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023.godine Krapinsko-zagorska županija i njezini proračunski korisnici ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 238.747.004 eura, što je više za 92.338.494 eura ili 63 % više u odnosu na 2022.godinu kada su isti iznosili 146.408.509 eura.

Planirani ukupni prihodi u 2023. godini iznosili su 281 milijun eura te navedena realizacija za 2023.godinu  predstavlja 85 % godišnjeg plana. Višak poslovanja iz prethodnih godina koji je realiziran u 2023.godini iznosi 2,4 milijuna eura. S druge strane, ukupni rashodi iznosili su 248 milijuna eura, što je više za 106 milijuna eura. Planirani ukupni rashodi u 2023. godini iznosili su 281 milijun eura te navedena realizacija za 2023. godinu predstavlja 88 % godišnjeg plana. Rezultat 2023. godine je u manjku od 7,2 milijuna eura.

Župan Željko Kolar rekao je kako je u 2023. godini izvršen rekordni proračun Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 95 milijuna eura. Što je za 300 % više u odnosu na 2022. u prihodima i 350 % u rashodima, u samom izvršenju.

Oko 50 milijuna eura je vezano za Fond solidarnosti, znači protupotresna obnova, gdje je jedan dio sredstva financiran za općine i gradove, gdje je Krapinsko-zagorska županija bila provedbeno tijelo, a jedan dio za županjsku upravu za ceste Krapinsko-zagorske županije. Ali, kao što smo i prikazali, bilo je tu i puno projekata koji su bili vezani baš za aktivnosti Krapinsko-zagorske županije, kao Sigurna kuća, Područna škola Laz, Područna škola Putkovec, projekt CRO-SI-SAFE – istaknuo je Kolar i dodao kako su u 2023. godini pet puta radili preraspodjelu proračuna te dva rebalansa proračuna.

Upravo zbog toga što je dinamika Europskih fondova bila vrlo zahtjevna, a sama preraspodjela bila je više vezana za naše vanjske korisnike, a prije svega za dva projekta. A to je projekt konstruktivne i energetske obnove Specijalne bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, gdje smo mi u jednom trenutku njima prebacili, posudili 2,7 milijuna eura da bi oni mogli plaćati situacije, jer je rok plaćanja prema izvođaču radova 30 dana, a Krapinske Toplice su povrat sredstava dobivali između 90 i 110 dana – pojasnio je Kolar.

Tako je bilo i za Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, gdje su u jednom trenutku posudili 3,2 milijuna eura da bi dinamika plaćanja prema izvođaču radova mogla teći glatko i da bi se mogla zatvoriti ta financijska konstrukcija do završne situacije.

Krapinske Toplice su u međuvremenu vratile pozajmicu, ali završna situacija za Centar kompetentnosti još uvijek nije napravljena i još uvijek nam je 2,2 milijuna eura vani. Tako da, to je veliki izazov, jer financijska snaga Županije ovisi o poreznoj politici. Porezna politika Republike Hrvatske je takva da je u proračunu jaka centralna država, jer sad sav porez na dobit ide u državnu kasu, a mi iz poreza na dohodak se financiramo, što naravno ima svoja ograničenja. Mi u ovom trenutku imamo na zavodu za zapošljavanje 1700 i nešto ljudi, od to nikad manje, to je već nepreporučljiva nezaposlenost – napomenuo je župan.

Čeka nas izgradnja Specijalne bolnice Stubičke Toplice, novi hotel s natkrivenim bazenom, Wellness, spa, novi restoran, nova kuhinja, te konstruktivna obnova dvorca Stubički Golubovec i izgradnja novog objekta, bivše konjušnice zajedno s podzemnim tunelom.

Idemo u konstruktivnu obnovu stare zgrade u Krapinskim Toplicama, u specijalnoj bolnici, vrijednost je oko 18 milijuna eura i isto tako i Centar za odgoj i obrazovanje za djecu s posebnim potrebama u Krapinskim Toplicama, i njegova vrijednost je oko 18 milijuna eura. U Stubičkim Toplicama treba osigurati milijun i 100 tisuća eura. U Stubičkom Golubovcu treba osigurati milijun i 700 tisuća eura. U Centru kompetentnosti u Zaboku, u Krapinskim Toplicama, od 17,5 do 18 milijuna eura i od toga ćemo mi morati osigurati, negdje oko 3,2 do 3,4 milijuna eura – nadovezao se župan na kapitalne projekte i dodao kako će sigurno i u ovoj godini morati potegnuti za revolvingom, a ako se krene još u MPO, što se tiče cjelodnevne nastave, tu će biti još dvadeset školskih objekata.

Tako da ćemo za iduću godinu morati predvidjeti neko kreditno zaduženje, ima prostora, otplaćujemo tekuće kredite pa će i taj iznos u 2025. godini biti manji. Ono što je sigurno, morat ćemo se kadrovski pojačati, slijedi izazovno razdoblje pred nama, a vjerojatno ćemo morati ići i u kreditno zaduženje – zaključio je župan.

Oporbeni vijećnik iz redova HDZ-a Vladimir Pleško kazao je da je oporba načelno pohvalila rad svih službi Krapinsko-zagorske županije koje su u prošloj godini putem jedinica lokalne samouprave te kroz sredstva koja su dolazila iz Vlade Republike Hrvatske preko Fonda solidarnosti povukle određene iznose za sanaciju šteta nastalih zbog elementarnih nepogoda.

Županijske službe su odradile svoj posao, na taj smo način prihodovali 50-ak milijuna eura sredstava više, nego što su to inače izvorna sredstva županije. Kroz to je bilo vidljivo da bi sama županija vrlo malo mogla pomoći jedinicama lokalne samouprave, svojim ustanovama koje su pod njenom ingerencijom da nije bilo ovih sredstava. Iz tih smo razloga zatražili da se ubuduće kroz proračun Županije polaže više računa za razvoj Krapinsko – zagorske županije. Da se kroz planiranje razvoja županije mogu dobiti i prihodovati veća proračunska sredstva koja bi se onda ulagala u uređenje komunalne infrastrukture, ustanova, javnih potreba i svega ostalog – komentirao je Pleško.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu koji su vijećnici prihvatili.

Naime, Krapinsko-zagorska županija će izdati suglasnost za Zavod za hitnu medicinu, koji namjerava kreditom financirati kupnju dva vozila hitne medicinske pomoći i šest vozila sanitetskog prijevoza. Nabava ovih vozila neophodna je kako bi se udovoljilo propisanim standardima vozila i vanjskog izgleda vozila za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza. Ta stavka se u proračunu mijenja i zaduživanje će na kraju 2024. godine iznositi 11.728.858 eura.

Na skupštini su jednoglasno prihvaćene odluke o raspodjeli rezultata poslovanja zdravstvenih ustanova Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu, izvještaj o radu i financijski izvještaj REGEA-e za 2023. godinu te izvještaj o radu ŽUC-a za 2023. godinu.

i.belošević/sjever.hr 22.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.