Now Reading:
Aktualni sat Skupštine KZŽ prošao mirno; Do kraja godine bit će realizirana podzemna garaža ispod Sportske dvorane u Krapini
Full Article 4 minutes read

Aktualni sat Skupštine KZŽ prošao mirno; Do kraja godine bit će realizirana podzemna garaža ispod Sportske dvorane u Krapini

U srijedu je održana Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije koja je kao i svaki put započela aktualnim satom na kojem su vijećnici županu Željku Kolaru postavljali pitanja.

Prvo pitanje postavio je Viktor Šimunić (Nezavisni) kojega je zanimalo koliko je škola prijavljeno na natječaj za rekonstrukciju, a koliko je dobilo suglasnost.

Župan Kolar mu je odgovorio kako je predano 13 zahtjeva za cjelodnevnu nastavu i 8 zahtjeva da se kompletno sruše i ponovo izgrade zajedno s izgradnjom sportskih dvorana. Od 21 zahtjeva dobili smo 3 odobrena: Krapinske Toplice, Brestovec Orehovečki i Oroslavje. Vezano za školu Oroslavje tu smo kao i kod nekih drugih jedinica lokalne samouprave u sufinanciranju 50:50. Župan je dodao kako očekuje da se produži rok natječaja kako bi se dobila odobrenja za sve predane zahtjeve.

Ponukan rezultatima posljednje analize portala zupan.hr koja je pokazala kako je Krapinsko-zagorska županija u 2022. godini povećala izdvajanja za sport za 39 posto, čime se po rastu ulaganja smjestila ispred čak 16 županija u Hrvatskoj, gdje se najviše spominju ulaganja u izgradnju sportske infrastrukture, prvenstveno devet školskih sportskih dvorana, pa je vijećnik Romeo Vincelj (Nezavisni) predložio da se Županija, ali i same općine i gradovi više angažiraju oko financiranja, ali i ostale pomoći prema drugim sportovima koji su više rekreativnog karaktera, ali koji su uzeli veliki zamah ovdje u Zagorju. Tu bi primjerice izdvojio bavljenje trčanjem, organizacija naših trailova, trekkova i ostalih utrki diljem Zagorja gdje već sad imate desetak takvih događanja i da nekoga ne izdvajam posebno, ali u zadnje vrijeme na nekim utrkama imamo i do 700 natjecatelja, što profesionalaca, što rekreativaca, doslovce od 10 do 80 godina iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Vezano uz ovaj prijedlog župan je rekao kako se Županija uključila u sufinanciranje pojedinih evenata za koja su dobili zamolbu. Pokušat će se da se u proračunu za iduću godinu otvori stavka kojom bi se sufinancirali ovakvi događaji.

Davora Kljaka (Reformisti)  zanimalo je da li može pravno i financijski uskočiti i riješiti probleme poljoprivrednika. Kao primjer je naveo kako neki pojedini poljoprivrednici ne mogu doći do poticaja iako su izvršili sve svoje obaveze odnosno da nisu nakon prodaje stoke u roku od 72 sata odjavili prodanu stoku, za što Kljak tvrdi da nije istina jer oni sve obave na vrijeme, ali veterinarska stanica im ne izdaje potvrdu u ovom vremenskom roku.

Župan mu je na ovo pitanje odgovorio kako županija nema nadležnost vezano uz ovu problematiku, ali može potaknuti da se pronađe rješenje i kako će Županija postaviti pitanje resornom ministarstvu i da vide što mogu napraviti da se to više ne događanja.

Vladimir Pleško (HDZ)  županu je postavio pitanje vezano uz aerodrom u Zaboku na kojem je prije nekoliko dana došlo do konflikta između lovaca i osoba koje su boravile na aerodromu. Zanimalo ga je tko vodi brigu o dolascima i odlascima na aerodrom, tko može ući na dio gdje se spuštaju letjelice te daljnji plan i razvoj aerodroma.

Župan mu je odgovorio kako na aerodromu u Zaboku postoji kućni red i kako mu je poznato da su se neki dan na aerodromu spustile osobe koje nisu najavile svoj dolazak, a prema pravilu svi moraju najaviti svoj dolazak i tu je nastao problem. Dodao je kako razgovaraju o tome da se poveća promet na aerodromu, ali onda o tome ne može voditi brigu samo jedna osoba, nego će onda biti potrebno više njih, a onda su veći i troškovi.

Zorana Gregurovića (HDZ) zanimalo je vezano za legalizaciju prostora ispod sportske dvorane u Krapini, gdje se došlo s tim projektom i hoće li se realizirati izgradnja podzemne garaže. Ujedno ga je zanimao projekt Stubaki i gdje se došlo s tim projektom.

Župan je kazao kako se nada da će do kraja godine podzemna garaža biti stavljena u funkciju. Trenutno se rješavaju detalji oko vlasnika, a dokumentacija je predana u Grad Krapinu. Što se tiče Stubaka župan je kazao da će odgovoriti pisano u roku od mjesec dana, odnosno do iduće Skupštine.

m.sopek/sjever.hr 22.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.