Now Reading:
U Varaždinu započelo 57. Državno natjecanje iz astronomije
Full Article 2 minutes read

U Varaždinu započelo 57. Državno natjecanje iz astronomije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog astronomskog društva, u Varaždinu je u ponedjeljak službeno otvoreno 57. Državno natjecanje iz astronomije, koje će trajati do 22. svibnja.

Ove godine domaćin natjecanja je Elektrostrojarska škola Varaždin, a natjecanje se održava s ciljem popularizacije i razvijanja interesa za ovu vrstu znanosti.

Natjecanje je uime župana Anđelka Stričaka otvorio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslav Huđek, koji je rekao kako takva natjecanja nisu velika, no da ih raduje što su domaćin Državnog natjecanja.

Inače, u Varaždinskoj županiji postoje 14 Centara izvrnosti, a jedan od njih je Centar izvrsnosti za astronomiju, koji se nalazi u Elektrostrojarskoj školi.

– Županija je financirala i zvjezdarnicu i uvjeti su takvi da možemo odgovoriti na želje i potrebe naši osnovnoškolaca i srednjoškolaca i svih onih koje zanima astronomija – rekao je Huđek.

Iz Državnog povjerenstva za natjecanje iz astronomije, Vibor Jelić, rekao je kako natjecanje iz astronomije ima vrlo dugu tradiciju te da se radi o natjecanju za učenike osnovnih i srednjih škola.

– Specifičnost natjecanja je da osim ispita znanja rade praktične radove, tako da se od malih nogu uče o znanstveno-istraživačkim metodama, principima pisanja i prezentiranja takvih radova – rekao je Jelić dodavši kako se radi o izvannastavnoj aktivnosti.

– Interes učenika je velik, no kako je to vannastavna aktivnost, u padu je broj nastavnika koji se žele time baviti jer, nažalost, službeno ne ulazi u kvotu – rekao je Jelić.

Da je biti domaćin priznanje školi, ali i Županiji, istaknuo je ravnatelj Elektrostrojarske škole, Igor Kos.

– Nema puno škola u Hrvatskoj koje imaju svoju zvjezdarnicu i to je pametna politika i strategija Županje da se glavnina novaca ulaže u obrazovanje, a posljedica toga je sve ovo što imamo mi u Elektrostrojarskoj školi Centar izvrsnosti za astronomiju sa zvjezdarnicom, teleskopima i svom opremom koju trebamo imati – rekao je Kos.

n.p.bajz/sjever.hr

21.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.