Now Reading:
Između Zagreba i Varaždina moguć razvoj jačih oluja, najavljuju Slovenci
Full Article 2 minutes read

Između Zagreba i Varaždina moguć razvoj jačih oluja, najavljuju Slovenci

U prvoj polovici svibnja Hrvatska je zasad uglavnom pošteđena jačih vremenskih nepogoda. Ipak, prema najavama slovenskih lovaca na oluje, to bi se moglo promijeniti.

Kako pišu na stranici Neurje.si, koja je prošle godine prilično precizno prognozirala oluje u Sloveniji i susjedstvu, već danas poslijepodne ili u večernjim satima možemo računati na nekoliko pojedinačnih nevremena u južnom dijelu Slovenije. Noću će se nestabilnost pojačati pa će ih biti u većem dijelu zemlje, a ponegdje jačih s pljuskovima može biti na istoku Slovenije – prenosi tportal.

Glavnina olujnih aktivnosti dogodit će se danas poslijepodne. Na jugoistoku Slovenije i u Hrvatskoj očekuje se razvoj prvih većih kumulonimbusa koji će se potom formirati u olujni pojas koji će putovati prema sjeveru ili sjeveroistoku. Nestabilna atmosfera je praktički u cijeloj našoj široj regiji, s naglaskom na Hrvatsku i Sloveniju, gdje će poslijepodne vladati bolji uvjeti za razvoj jačeg nevremena.

Tome pridonosi podosta čimbenika – od kojih prevladava jugo, koje će našem području dati više energije i vlage, ali i zatopljenje u nižim slojevima atmosfere. Lokalno se može razviti i nevrijeme s tučom, ali veće probleme stvarat će jaki pljuskovi koji mogu uzrokovati bujične poplave. Za vrijeme nevremena puhat će i jači vjetar olujne jačine.

S Neurja navode da u području između Zagreba i Varaždina neki modeli ukazuju na razvoj jačih oluja (indeks superćelija na WRF kartama), koje bi hipotetski tada mogle putovati u smjeru Maribora, gdje će poslijepodne biti najviše energije – MLCAPE – gornjih vrijednosti do 2000 J/kg. Probleme će opet stvarati jači pljuskovi, na kakve smo navikli za ovakvih olujnih razdoblja.

Zbog toga ponovno možemo računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlijevanja pojedinih vodotoka, navode slovenski lovci na oluje.

Photo: screenshot fb neurje.si
sjever.hr/tportal.hr/neurje.si
21.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.