Now Reading:
Čuvanje običaja novomarofskoga kraja: deseti Dani pere – spoj gastronomije povijesti i kulture
Full Article 2 minutes read

Čuvanje običaja novomarofskoga kraja: deseti Dani pere – spoj gastronomije povijesti i kulture

Dani pere, tradicionalna manifestacija Etno udruge Greben iz Madžareva, ove će godine doživjeti svoje deseto izdanje u prekrasnom ambijentu Etno parka Greben.

Ovo događanje spoj je gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskoga kraja. Pera je tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu ovdašnjeg stanovništva, a ova vrijedna udruga nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

-Najradije se jelo peru. Pekla se tri put tjedno i za Koleni post. Mlinec za peru mora biti tenki i od pšenične melje a veliki kak krušna lopata – lopar. Onda se zmešalo koruznu melju, kiselo mleko, sir i jajca. To se delo po mlincu. Mlinec se z kraja zavrgne v vugle kaj se to ne bi rezišlo. Zgora se metalo puter i vrhnje. Znalo se deti i slivovog pekmeza. Mesto sira znalo se deti jabuke il oreje. Najbolše je bilo deti tikve. Vele da je to pera tikvenjača. Pera se pekla v krušne peče dok nije bila črlena. V jene krušne peči znalo se odjemput peči četiri pere. Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopara, si bi je se smejali „ …( iz kazivanja Ane Stepančec).

Manifestacija započinje u 15 sati, a posjetitelji su pozvani da svoju peru donesu na ocjenjivanje. Najbolje očekuju vrijedne nagrade. U parku će se moći vidjeti i priprema pere te bogat kulturno-umjetnički program.

Ako dolazak na Dane pere želite učiniti još zanimljivijim, udruga Mladi za Marof i njihova planinarska sekcija organizira planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu, nakon kojeg slijedi odlazak u Etno park Greben na samo događanje.

Organizatori mole da se automobili ostave kod škole i crkve u Madžarevu.

sjever.hr
21.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.