Now Reading:
URBANOVO Na Festivalu pušipela 3 tisuće posjetitelja imalo priliku kušati ono najbolje što nude međimurski bregi
Full Article 2 minutes read

URBANOVO Na Festivalu pušipela 3 tisuće posjetitelja imalo priliku kušati ono najbolje što nude međimurski bregi

Ovogodišnje otvorenje Urbanova 2024., 14. Festivalom pušipela, pokazalo je koliko se širi eho dobroga glasa o jednoj od najvećih manifestacija Međimurja. Trodnevni festival u domu kulture u Štrigovi, posjetilo je oko 3.000 ljudi koji su imali priliku kušati najbolje od najboljega što međimurski bregovi nude.

Festival pušipela slavi međimursku autohtonu sortu, a Udruga vinara Hortus Coratiae, uz snažnu potporu Međimurske županije, njezine Turističke zajednice te Općine Štrigova, priređuje manifestaciju u čast marljivosti, predanosti i znanja međimurskih vinogradara.

Vinska cesta Međimurja bila je krcata posjetiteljima koji su u imali prigode kušati 170 etiketa od 30-ak domaćih vinara i vinogradara, kao i gostiju iz Primorsko-goranske županije. Također, u suradnji Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi i Državnog arhiva u Rijeci priređena je izložba o povijesti vinarstva u Liburniji.

Novi Festival pušipela s ponosom je predstavio i šest novih šampiona među vinima: najbolja vina prema sudu stručnjaka s 8. Međunarodnog ocjenjivanja vina, održanog uoči Urbanova, proizveli su obitelj Jakopić iz Železne Gore, Puklavec iz Ormoža, te obitelji Cmrečnjak i Preiner iz Svetog Urbana, dok je nagradu „Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon osvojila obitelji Žnidarić iz Marije Gorice.

Predsjednica stručne komisije Ivana Alpeza, naglasila je da su međimurski vinari, usprkos izazovima u 2023., kvalitetom vina dokazali da su dorasli i „škakljivim godinama“.

Festival pušipela pratile su i kulinarske priredbe, a posjetitelji su se mogli zabaviti i u kvizu o vinu i vinskoj kulturi, a za sportaše i rekreativce priređena je utrka nazvana Wine run.

Urbanovo 2024. nastavlja se već idućeg vikenda Danima otvorenih podruma.

sjever.hr

20.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.