Now Reading:
U Ivancu nizom aktivnosti obilježen Međunarodni dan muzeja
Full Article 2 minutes read

U Ivancu nizom aktivnosti obilježen Međunarodni dan muzeja

Muzej planinarstva u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Ivanca obilježio je u petak 17. svibnja, 47. međunarodni dan muzeja.

Sukladno ovogodišnjoj temi „Muzeji za edukaciju i istraživanje“, za najmlađe posjetitelje pripremljen je prigodni edukativni program u kojem su sudjelovala 63 učenika u pratnji svojih učiteljica.

Na sudjelovanje u programu pozvane su škole iz Ivanca i šire okolice (Salinovec, Jerovec, Prigorec, Radovan, Tužno, Završje), a u Muzeju planinarstva posjetitelje je dočekala kustosica Ana Škriljevečki koja im je ukratko predstavila djelovanje Muzeja te novootvorenu muzejsku suvenirnicu. Pojedini su se učenici iznenadili kad su saznali da se u muzejskoj zgradi nekada nalazila prva ivanečka pučka škola.

Nastavak programa odvijao se u muzejskoj dvorani. Dok su se neke grupe učenika odlučile za gledanje filma „Ivanečke baštinske priče“, druge su se upustile u uzbudljivu igru pronalaženja muzejskih predmeta uz rješavanje radnih listića.

Nakon posjeta Muzeju planinarstva učenici su se uputili do Centra za posjetitelje „Kukuljević“ kroz koji su ih vodile direktorica Turističke zajednice Jelena Županić i studentica Petra Šoštar.

Kroz praktično učenje i istraživanje, posjetitelji su se upoznali s ivanečkom fotografijom i rudarstvom, industrijskom granom koja je bila vrlo značajna za ekonomski razvitak ivanečkog kraja, a kroz virtualne naočale zavirili su u svijet nekadašnjeg Starog grada Ivanca. Također su mogli vidjeti umanjenu repliku mlinskog kola koja tijekom svoje vrtnje prikazuje fotografije svih 19 nekadašnjih mlinova na Bistrici.

Za kraj, učenicima je prezentirana interaktivna karta Ivančice na kojoj su sami istraživali staze koje vode na vrh planine, vidikovce i kulturnu baštinu, a najzanimljivija je bila igra balonima za koju se čekalo u redu.

Međunarodni dan muzeja također su iskoristiti građani za posjet Muzeju planinarstva, gdje su ponajprije razgledali muzejsku suvenirnicu, a nekoliko suvenira s logom Planinarskog grada za poklon je „otputovalo“ čak do Vodica.

sjever.hr

20.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.