Now Reading:
Prognostičari upozoravaju na radikalnu promjenu vremena, dijelovima zemlje prijeti tuča!
Full Article 2 minutes read

Prognostičari upozoravaju na radikalnu promjenu vremena, dijelovima zemlje prijeti tuča!

Nad našim područjem je ujednačeno polje sniženog tlaka, a po visini je jako jugozapadno strujanje kojim nestabilan topao zrak iz sjeverne Afrike dolazi nad naše krajeve.

Zbog toplog Sredozemnog mora dolazi do razvoja plitkih ciklona, a za N1 Bojan Lipovšćak prognozira produbljavanje ciklone nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom.

Ciklona će se premještati preko naših krajeva prema sjeveroistoku i jače će utjecati na vrijeme u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te na sjevernom i srednjem Jadranu.

Kako smo već izvijestili, danas će biti pretežno sunčano, toplo i sparno uz promjenljivu, a prema večeri, povećanu naoblaku. Poslijepodne umjeren razvoj oblaka vertikalnog razvoja s mjestimičnim kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura od 24 do 28 uz visok postotak vlage u zraku uzrokovat će jak osjećaj sparine.

Navečer i u noći na utorak naoblačenje sa zapada uz jaku kišu i grmljavinu. Jugo će navečer i u noći pojačati, a na južnom Jadranu dosezati i olujnu jačinu s udarima vjetra i do 70 km/h.

U utorak jutarnje temperature od 13 do 18, a na Jadranu mjestimice topla noć s temperaturom iznad 20 stupnjeva. Lipovšćak za N1 prognozira da će biti pretežno oblačno, s time da će se naoblaka premještati s jugozapada prema sjeveroistoku. Prolaz nestabilnog vlažnog zraka mjestimice će biti praćen velim količinama oborine.

Od jutra u Gorskom Kotaru i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti pljuskovi uz grmljavinu.

Grmljavinski oblaci će se brzo poslijepodne premještati nad međurječje Save i Drave. Uz olujne udare vjetra i obilne oborine moguća je i tuča osobito u okolici Požege i Slavonskg Broda te u Baranji.

U srijedu u unutrašnjosti mjestimice jutarnje magle, a tijekom dana promjenljivo oblačno uz jak razvoj dnevne naoblake i poslijepodnevne pljuskove.

sjever.hr/n1info.hr
20.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.