Now Reading:
ZA SVE SU KRIVE BOROVNICE: Obitelj Lisjak proizvodi eko borovnice, pekmez, gin, preljev, ali to nije sve, u njihovoj tvornici čokolade nastaju prava slatka remek djela
Full Article 5 minutes read

ZA SVE SU KRIVE BOROVNICE: Obitelj Lisjak proizvodi eko borovnice, pekmez, gin, preljev, ali to nije sve, u njihovoj tvornici čokolade nastaju prava slatka remek djela

Obitelj Lisjak iz Šenkovca, Jasminka i Leo uzgajaju eko borovnice i od borovnica rade razne druge i zanimljive proizvode. Cilj im je kupcima ponuditi zdrav i kvalitetan proizvod.

I nisu stali na tome, otvorili su i tvornicu čokolade i tako spojili ljubav prema borovnici i čokoladi. Jasminka Lisjak rekla nam je kako je započela njihova priča.

Proizvodnjom borovnica počeli su se baviti 2011. godine još kao mladi par. Tada je kaže Jasminka, dečko Leo imao građevinsko zemljište iza kojeg je i poljoprivredno zemljište.

– Razgovorom o našoj budućnosti i o našoj kući, došli smo do zaključka da radije uložimo u neki posao, nego u kuću. Pošto smo si mogli napraviti stan iznad obiteljske kuće, od suprugovih roditelja. Onda je bilo pitanje, što posaditi, i tako je on jednog dana u dućanu za užinu kupio svježe borovnice, prvi put u životu i jako su mu se svidjele – započela je priču Jasminka Lisjak.

Počeli su istraživati tlo, klimatske uvjete i ostalo. Od početka su znali, da će uzgoj onoga za što se odluče biti ekološki, a borovnice su se onda pokazale dosta otporne na bolesti i nametnike.

 – Sad je malo drugačija priča, ali ako moramo koristiti zaštitna sredstva, to su sredstva isključivo s ekološkim certifikatom, iako češće ostavljamo biljke da se izbore same za sebe. To nas košta i uroda, ali takva je naša odluka. Ekološki certifikat se obnavlja svake godine, imamo po tri, četiri nadzora kod kojima nam uzimaju i list i plod i nose na analizu – kaže Jasminka.

Dodaje, kako malo pomalo, kako je rastao urod imaju više i druge klase, to su sitnije borovnice od kojih su počeli kuhati pekmeze, pa tako u ponudi imaju i ekološke pekmeze s i bez dodanog šećera, pa slatko ljuti umak, liker i gin od borovnica i zadnji, noviji proizvod koji je nastao prije tri godine je preljev od borovnica i stopostotnog kakaa.

Kako imamo dosta borovnica u zamrzivaču, tako sam počela raditi puno kolača, torti, sladoleda i raznih slastica s borovnicama i još više se zaljubila u slastičarstvo. Kako te sve vuče jedno za drugim, tako smo počeli razmišljati o nečem novom i još 2016. godine je pala ideja, kako spojiti čokoladu i borovnice. Borovnice su krive za sve ustvari. Kupili smo prve kalupe za praline i bacili se na posao. Suprug zna i voli raditi s airbrushom, tako da je bojao kalupe i smišljali smo kombinacije tih pralina. Naravno nisu nam uspjele, a sad znam i zašto. Imali smo par pokušaja i ni jedne nisu bile ono što smo si zamislili. Strojevi su naravno jako skupi tako da se nismo upuštali u tu avanturu bez pravog znanja. Zamrznuli smo tu ideju i dalje radili ono što znamo. Do trena kad smo opet razgovarali da bi mogli pokušati preko samozapošljavanja predati projekt koji je odmah bio pozitivan – naglašava Lisjak.

I onda su krenule edukacije o čokoladi i čokolatijerstvu. U Zagreb je 2021. došao jedan ukrajinski čokolatijer i to im je bila prva edukacija uživo, pa su imali i razne online edukacije i tečajeve.

 – U međuvremenu sam i ja završila slastičarstvo, a kako u Hrvatskoj nema tečaja, ni škole za čokolatijerstvo, odlučili smo se da suprug ode u Italiju, na četverotjedni tečaj čokolatijerstva, na kulinarski institut za strance. Doma je donio zaista puno znanja i novosti, pa smo kasnije opet zajedno išli u Italiju na još dva kraća tečaja. Sad znamo što radimo, ali još uvijek učimo i isprobavamo. Koristimo čokoladu najbolje kvalitete iz Belgije i s njom dalje spajamo ostale okuse. Svaki proizvod je ručno rađen, a najbitniji sastojak je ljubav prama onome što radite – objašnjava nam Jasminka Lisjak.

U njihovoj tvornici čokolade nastaju praline raznih okusa, čak i one za koje zasigurno niste znali da postoje i niste ih probali.

– Radimo čokoladne praline koje su ručno bojane i rađene, unutra se nalaze razne kreme i želei koje, također radimo sami i to isključivo svojim ili lokalnim sastojcima. Imamo i razne čokoladne table koje su punjenje kremom od bučinih koštica ili lješnjaka, table s tamnom čokoladom i liofiliziranim borovnicama i malinama, bijelu čokoladu s liofiliziranim jagodama, tamnu s bučinim košticama i soli, tu su i draže bomboni s borovnicama, bomboni s kavom i karamelom, grizalice za djecu s voćem ili šarenim mrvicama – govori vlasnica OPG-a Lisjak i dodaje kako sve uspiju plasirati na malo i to preporukama zbog čega su jako zadovoljni i sretni jer im je to dokaz da stvaraju dobre proizvode, a imaju i puno upita i suradnji za uslugu čokoladiranja.

Sad nam polako kreće sezona svježih borovnica i visokih temperatura pa će čokolade biti dostupne  još samo nekih mjesec do mjesec i pol dana. A onda od rujna idemo u izradu novih čokoladnih slastica, za to ćete još malo morati pričekati – zaključuje Jasminka.

Uz Jasminku i Lea je i njihova kćer Frida (8,5 godina) koju od malenih nogu uče kako se ponašati prema prirodi i kako uzgojiti svoju hranu, a bila je i s njima u Italiji, gdje je sama probala izradu čokoladnih pralina.

FOTO: Lucija Novak i Božica Žerjav

i.belošević/sjever.hr 19.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.