Now Reading:
Varaždin je u subotu bio centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja – predstavile se manjine, pridružili im se Nepalci i Ukrajinci!
Full Article 4 minutes read

Varaždin je u subotu bio centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja – predstavile se manjine, pridružili im se Nepalci i Ukrajinci!

Varaždin i Varaždinska županija danas su bili centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja: na Trgu kralja Tomislava je uz pjesmu i ples kulturno-umjetničkih društava albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine te bogatu ponudu njihovih gastonomskih delicija obilježen Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj, koju tradicionalno zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija, upotpunili su predstavnici Nepala i Ukrajine koji su predstavili svoju gastronomiju te kulturu.

Predstavnici nacionalnih manjina su zajedno sa županom Anđelkom Stričakom, gradonačelnikom Nevenom Bosiljem, njegovim zamjenikom i saborskim zastupnikom Miroslavom Markovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim te pročelnicom UO za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubicom Božić ugostili veleposlanika Slovenije u RH NJ.E. Gašpera Dovžana, veleposlanicu Bosne i Hercegovine NJ.E. Elmu Kovačević Bajtal i predsjednika Unije Albanaca u RH Esada Čollaka.

-Sretni smo jer Grad i Varaždinska županija gotovo jedini u Hrvatskoj organiziraju ovakvo obilježavanje Dana kulturne raznolikosti, na kojem se kulturno-umjetničkim programima i prepoznatljivim delicijama predstavljaju nacionalne manjine s područja Grada i Županije. Često se koristi fraza „kvalitetan suživot”, što smatram pogrešnim. Svi mi ovdje živimo život, jer su gotovo svi pripadnici nacionalnih manjina državljani Republike Hrvatske i svoja sva prava ostvaruju kao građani RH, dok putem prava nacionalnih manjina ostvaruju manji dio svojih prava – istaknuo u ime svih nacionalnih manjina Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da su ovakve manifestacije važne.

-Na području Varaždinske županije živi 2.343 pripadnika nacionalnih manjina, što je 1,5 posto ili svaki 68. stanovnik županije. Ovdje boravi i oko 8.000 stranih radnika, što je pet posto ili svaki 20. žitelj, a uz njih i 279 raseljenih osoba iz Ukrajine. Stoga je dobro i poželjno da se održavaju ovakve manifestacije kako bismo se međusobno bolje upoznali te se upoznali s njihovom kulturom, običajima i gastonomijom. Naravno da Varaždinska županija to podržava te će i dalje podržavati. Svi oni zajedno s nama stvaraju bolju, razvijeniju i napredniju Varaždinsku županiju – istaknuo je župan Stričak.

Na Međunarodni dan kulturne raznolikosti tradicionalno okupljamo naše nacionalne manjine, a uz njih se drugu godinu zaredom predstavljaju i predstavnici Nepala i Ukrajine, naveo je gradonačelnik Bosilj.

-Grad Varaždin njeguje suradnju i multikulturalnost, a jedini smo u cijeloj Hrvatskoj koji zajedno sa Županijom u ovakom obimu organiziramo predstavljanje i druženje naših nacionalnih manjima. Moram istaknuti predstavnike Nepala i Ukrajine, jer u našoj županiji stalno raste broj stranih radnika, pa je važno da te ljude integriramo, da zadrže svoju kulturu i običaje, ali da postanu naši sugrađani i stanovnici Republike Hrvatske – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Na Korzu su nastupili: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina”, Ženski pjevački zbor „Bulbuli”, SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac, KUD Shkendija Zagreb i Slovensko kulturno društvo „Nagelj”.

Čestitke na organizaciji manifestacije uputili su veleposlanici NJ.E. Gašper Dovžan i NJ.E. Elma Kovačević Bajtal, kao i predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Čollak.

Prije službenog otvorenja u Gradskoj vijećnici održan je prijem na kojem su, uz gradonačelnika Bosilja, njegovog zamjenika Miroslava Markovića, predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog te pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubicu Božić, bili Ruža Jelovac, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina, Milan Mirčetić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije, Đuro Jančić i Nataša Ilić, članovi VSNM-a, Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije, Alija Ređaj, predstavnik Albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu, predstavnici Nepala i Ukrajine te Josip Vuksan iz agencije za zapošljavanje.

Manifestacija je završila domjenkom za sve sudionike u novoobnovljenom atriju Gradske vijećnike.

sjever.hr
18.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.