Now Reading:
Sljedeće godine uvodi se devetogodišnja škola – objavljen plan, stigle prve reakcije: Manjkav, štetan i neprovediv
Full Article 3 minutes read

Sljedeće godine uvodi se devetogodišnja škola – objavljen plan, stigle prve reakcije: Manjkav, štetan i neprovediv

Manjkav, štetan i neprovediv – neke su od reakcija stručnjaka na prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola.

Riječ je o prijedlogu Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se od iduće godine namjerava uvesti devetogodišnja škola, ali ne uvođenjem novog, 9. razreda, već utrostručenjem broja sati predškole, piše Hina, a prenosi Index.

U planu je obaveznu satnicu predškole povećati sa sadašnjih 150 do 250 sati na 700 sati kroz čitavu pedagošku godinu prije upisa djeteta u osnovnu školu, po uzoru na europske zemlje. U uvodu Odluke navodi se da postojeći program ne zadovoljava standarde, a iz Ministarstva pojašnjavaju da, iako obvezan, program predškole u Hrvatskoj ne ulazi u Eurydiceovu statistiku te se ne računa kao početak obveznoga obrazovanja u Hrvatskoj, za razliku od zemalja članica EU (Švedska, Finska i Litva) koje imaju takav oblik obrazovanja.

Prijedlog dokumenta je u javnoj raspravi koja je završila 15. svibnja sakupio 155 komentara, a najviše se istaknuo komentar Udruge Sidro – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, koja je na svojoj platformi okupila u neformalnu radnu skupinu veliki broj stručnjaka – znanstvenika, profesora i praktičara.

U opsežnom komentaru zahtijevaju da se prijedlog povuče i da se “na mogućem tragu prijedloga Nacionalnog kurikuluma predškole iz 2017. godine, a temeljeno na znanstvenim činjenicama i istraživanjima, uz uključivanje visokokvalitetnih stručnjaka iz ovog područja, izradi dokument koji će biti kvalitetna okosnica programa predškole”.

Ukazuju na manjkavost i neprimjerenost predloženog dokumenta, ističući da je ovakav prijedlog sadržajno neprihvatljiv i neprovediv.

Udruga Sidro pokrenula je i peticiju koja ide u smjeru zaustavljanja prijedloga kurikuluma, a dosad su prikupili više od 2200 potpisa.

U raspravu se uključio i Grad Zagreb, tj. pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Luka Juroš, koji je pozdravio proširenje obveznog obrazovanja na devet godina, uz upozorenje da za prijedloge u dokumentu u Hrvatskoj ne postoje materijalni, kadrovski i prostorni uvjeti, prenosi Index.

Grad Zagreb predlaže da se donošenje kurikuluma odgodi dok se ne promijeni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da osigura državno financiranje prostornih uvjeta i provedbe devetogodišnjeg obveznog obrazovanja, uključujući i jednake plaće odgojitelja i drugih radnika za sve dječje vrtiće.

U raspravi su se javili i Hrvatska psihološka komora te Hrvatsko pedagogijsko društvo koji također traže povlačenje dokumenta, a predloženi tekst prijedloga kurikuluma ne podržava ni Udruga odgajatelja Maraške.

Uz pretežno kritične osvrte, našla se tek nekolicina onih koji su podržali prijedlog odluke.

sjever.hr/index.hr
18.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.