Now Reading:
Na državnom natjecanju Modelarske lige u Stubičkim Toplicama po četvrti se put okupili najbolji od najboljih!
Full Article 4 minutes read

Na državnom natjecanju Modelarske lige u Stubičkim Toplicama po četvrti se put okupili najbolji od najboljih!

U Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama u subotu je održano državno natjecanje Modelarske lige, a ideja natjecanja je razvijati vještine, odnosno motoriku kod djece i poticati timski rad i komunikaciju.

Modelarska liga u Stubakima održana je četvrti put, a domaćin je, već tradicionalno, bila Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

-To je velika promocija i škole i Stubaka, a puno nam znači i to što smo dobri domaćini. Jako dobro surađujemo s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, ne samo u organizaciji ovakvih državnih natjecanja, već i kroz razne radionice tijekom nastavnih godina. Nažalost, ekipe Stubičkih Toplica nema ni ove godine, ali Krapinsko-zagorsku županiju predstavljaju ekipe iz Osnovne škole iz Mihovljana te iz Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice – rekla je ravnateljica škole Brigita Gmaz.

Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture podsjetio je da je riječ o finalnom natjecanju kojem su prethodile općinske, gradske i županijske razine.

-Ovdje su sada najbolji od najboljih, a ova nam je destinacija stalna, česta i draga. Ponosni smo što imamo 18 nacionalnih saveza tehničke kulture i pedesetak gradskih i županijskih saveza, a i neki sportski savezi dio su naše zajednice – istaknuo je Tomić.

Hrvoje Vrhovski, voditelj radionica u HZTK-u istaknuo je da dobro surađuju sa Zajednicom tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije i dodao da u Zagorju brojni učitelji provode izvanškolske aktivnosti u tehničkoj kulturi.

-Hrvatska zajednica tehničke kulture već 13. godinu provodi tu ligu i na početku smo imali šest županija u natjecanju i tri po pozivu. Došli smo do toga da danas imamo sve županije, 21 pobjedničku ekipu, dodatnu drugoplasiranu ekipu iz Osječko-baranjske županije te dvije ekipe učenika s teškoćama iz Čakovca i iz Krapine. Ove je godine kroz predsustave Modelarske lige prošlo ukupno oko 1200 učenika, a bilo je uključeno više od 200 mentora i 200 škola – rekao je Vrhovski pojasnivši koja je tema natjecanja.

-Ove godine natjecatelji rade autić na gumicu. Auto ima zapinjač, jednu gumicu i kada se napne i pustite ga, odvozit će par metara. Nema puno materijala, ali ima puno detalja i natjecateljima neće biti lako, ali očekujem da većina dovrši rad u zadanom roku – kazao je Vrhovski.

Podršku organizatorima i svim natjecateljima pružila je zamjenica župana Jasna Petek.

-Bilo koje područje u kojem djeca pokazuju poseban interes, darovitost, u kojem su uspješna i žele brusiti svoje vještine je dobrodošlo za ukupni razvoj djece. Naime, kroz različite vidove treba poticati darovitost djece, njihov talent i usmjerenost prema određenom području, a Krapinsko-zagorska županija u puno područja, zapravo gdje god djeca pokazuju interes, nastoji udovoljiti potrebama djece – izjavila je zamjenica.

Istaknula je da je Županija posebno osjetljiva na edukaciju, na kompetencije koje trebaju imati učitelji u osnovnim i srednjim školama kako bi radili s darovitom djecom i bili spremni odgovoriti na sve izazove i potrebe koje danas pred nas postavljaju odgoj i obrazovanje djece.

-Upravo stoga puno smo sredstava uložili u njihovu edukaciju. Na području županije danas imamo sedam punktova na kojima se subotama i u nekim popodnevnim satima provode izvanškolske aktivnosti za darovitu djecu po određenim područjima. Područje tehničke kulture zasigurno je posebno interesantno jer se razvija, posebno njeguje finu motoriku djece, ali i današnje IT tehnologije. S jedne strane imamo one vještine koje su bazne i standardne za razvoj djece, ali isto tako nadograđene novim kompetencijama i vještinama koje djeca trebaju usvajati, kako bi živjela u suvremenom svijetu i jednog dana postala zaista uspješna u području koja su odabrala za svoj životni poziv – zaključila je zamjenica Petek.

a.kučić/sjever.hr
18.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.