Now Reading:
Stručni tim HBOR-a u Krapini organizirao radionice s nekoliko aktualnih tema – Marković: U Zagorju smo u deset godina podržali 550 projekata
Full Article 4 minutes read

Stručni tim HBOR-a u Krapini organizirao radionice s nekoliko aktualnih tema – Marković: U Zagorju smo u deset godina podržali 550 projekata

U organizaciji Grada Krapine i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina u petak su organizirane radionice s nekoliko zanimljivih i aktualnih tema.

Radionice provodi stručni tim iz HBOR-a, a teme su mogućnosti financiranja kapitalnih projekata JLS-ova tijekom ove godine – financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja, zatim jamstva HBOR-a iz NPOO-a za financiranje investicija komunalnih društava koje zadovoljavaju DNSH kriterij te mogućnosti financiranja poslovnih subjekata i zaštita poslovanja od neplaćanja kupaca.

Tomislav Marković, direktor Direkcije upravljanja područnim uredima – Sektor kreditiranja u HBOR-u istaknuo je da je HBOR u posljednjih deset godina u Krapinsko-zagorskoj županiji podržao više od 550 projekata u ukupnom iznosu većem od 180 milijuna eura.

-Ovi rezultati jasno pokazuju našu predanost razvoju ovog područja. Kroz organizaciju ovakvih radionica želimo poduzetnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz ove županije približiti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju kod HBOR-a. Smatramo da je važno da svi budu upoznati s dostupnim opcijama, kako bi mogli iskoristiti sve prilike za razvoj – rekao je Marković.

Dodao je kako je ove godine fokus HBOR-a na provedbi programa iz okvira NPOO-a., a riječ je o kreditima za početnike, mlade, žene, RDI i MSP na slabije razvijenim područjima koji nude izuzetno povoljne kamatne stope od 0,4 posto i 0,8 posto.

-Tu su i tri financijska instrumenta subvencije kamatnih stopa, temeljem kojih je MSP-u i velikim subjektima moguće subvencionirati kamatnu stopu, u ovisnosti o vrsti ulaganja – 75 posto za ulaganja u projekte zelene i digitalne tranzicije, 65 posto za ulaganja u gospodarski slabije razvijena područja i inovativne projekte i 50 posto za ostala ulaganja. Uvažavajući aktualnu visinu kamatnih stopa, vjerujem kako navedeni instrumenti subvencija kamata mogu dati bitan doprinos zadržavanju razine investicijskih ulaganja u domaćem gospodarstvu – kazao je.

U pripremi je i novi program za jedinice lokalne samouprave, a radi se o Urbanom razvojnom fondu namijenjenom ulaganjima subjekata javnog sektora.

-Njime se prvi put omogućuje da se sredstvima EU fondova projekti javne infrastrukture obogaćuju komercijalnim sadržajima koji podrazumijeva ostvarenje prihoda od naplate usluga korištenja, a koje za cilj imaju poticanje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te općenito izgradnju višenamjenske, sportske, turističke, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture. Kroz Urbani razvojni fond korisnicima kredita na raspolaganju će biti više od 170 milijuna eura. Kreditiranje ćemo provoditi izravno, a sam financijski instrument ima strukturu kombinacije kredita i bespovratnih sredstava u vidu kapitalnog rabata. Program će postati operativan vrlo brzo, najkasnije do kraja drugog kvartala, pa već sada potencijalni korisnici mogu krenuti s pripremama svojih projekata – zaključio je Marković.

Zamjenik gradonačelnika Ivica Hršak istaknuo je zadovoljstvo što su u Krapini ugostili predstavnike HBOR-a koji su, naglasio je, pripremili razne programe pomoći jedinicama lokalne samouprave, ali i sto tako i gospodarskim subjektima, bili oni u javnom ili privatnom vlasništvu.
-Svi znamo da je vrijeme jeftinih kredita iza nas, stoga pozdravljamo svaku ovu mjeru koja će našim gospodarstvenicima i jedinicama lokalne samouprave omogućiti da krenu u nove investicijske cikluse. Isto tako pohvaljujemo predsjednika Hrvatske banke za obnovu i razvoj te samu činjenicu da su kroz interaktivne radionice krenuli među ljude i prezentiraju sve te mjere koje će u konačnici doći do novog investicijskom ciklusa – rekao je Hršak.

Kažimo i kako se radionice provode pod vodstvom Mirele Đuran, voditeljica Odjela za mikropoduzetnike u HBOR-u, Ivane Grahovac, voditeljice za male poduzetnike te Ivane Petković, specijalistice u Odjelu srednjoročnog-dugoročnog osiguranja i Senke Jurković, voditeljica Odjela za poslovanje s jedinicama lokalne samouprave.

a.kučić/sjever.hr
17.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.