Now Reading:
Povodom 79. obljetnice Križnog puta: Premijer Andrej Plenković sa izaslanstvom, odao počast svim žrtvama kod zajedničke grobnice u Maclju
Full Article 2 minutes read

Povodom 79. obljetnice Križnog puta: Premijer Andrej Plenković sa izaslanstvom, odao počast svim žrtvama kod zajedničke grobnice u Maclju

U povodu 79. obljetnice Križnog puta, predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je položio vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice pored crkve Muke Isusove u Maclju, iskazavši poštovanje prema žrtvama Križnog puta, koje su stradale bez suda u kolonama smrti.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te posebni savjetnici predsjednika Vlade Zvonko Kusić i Mate Granić.

Hrvatska se svojom borbom protiv nacizma i fašizma svrstala na pravu stranu povijesti među pobjednicima u Drugom svjetskom ratu. No, nakon toga uslijedilo je tragično razdoblje za hrvatski narod zbog poratnih zločina jugoslavenskog komunističkog režima. Hrvatski narod još uvijek osjeća duboku bol i nepravdu koje su u našoj nacionalnoj svijesti ostavili strašni zločini počinjeni bez suda nad tisućama civila i razoružanih vojnika na Križnome putu.

Politika Vlade je nedvosmislena osuda zločina svih totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Njegujući kulturu sjećanja i pomirbe na kojoj je nastala današnja Europska unija i iskazujući poštovanje prema svim nevinim žrtvama, mladim generacijama dužni smo prenositi istinu o svim traumatičnim razdobljima iz hrvatske i europske povijesti kako se takvo zlo nikad više ne bi ponovilo.

Ponosni i zahvalni hrvatskim braniteljima, najzaslužnijima za ostvarivanje sna o slobodnoj hrvatskoj državi, ustrajemo u očuvanju demokratskih vrijednosti i izgradnji tolerantnog ozračja u Hrvatskoj, koja je od svoje samostalnosti i pobjede u Domovinskom ratu ostvarila sve strateške ciljeve za učvršćivanje svoje državnosti i međunarodnu afirmaciju te nastavlja ići smjerom društvenog i gospodarskog napretka – poručili su iz Vlade RH.

Počast žrtvama odali su i saborski zastupnici Ljubica Jembrih i Zoran Gregurović, državni tajnik Zdravko Tušek i načelnik Đurmanca Damir Belošević.

sjever.hr 17.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.