Now Reading:
Otvoreno 23. Urbanovo, župan Posavec poručio: Ovo je mjesto susreta i povezivanja, uz bogat program i više od 170 vrhunskih vina
Full Article 6 minutes read

Otvoreno 23. Urbanovo, župan Posavec poručio: Ovo je mjesto susreta i povezivanja, uz bogat program i više od 170 vrhunskih vina

U Domu kulture u Štrigovi u petak je otvoreno 23. izdanje enogastronomske manifestacije Urbanovo koje je počelo Festivalom pušipela.

Posjetitelji će kroz tri dana moći kušati više od 170 vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae. Prvog dana festivala dodijeljene su diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina te nagrada „Franjo Lebar“ za najbolji Sauvignon, a u suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke otvorena je izložba Povijest vinarstva u Liburniji.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je Urbanovo uvijek mjesto susreta i povezivanja te pohvalio vinare i vinogradare.

-Prije svega, Decanter nagrade koje svake godine osvajaju naši vinari govori nam o jednoj predanosti, marljivosti i kvaliteti naših vinara i vinogradara na području općine Štrigova i cijelog Međimurja. Na taj način promoviraju ne samo kontinentalni turizam, ne samo enologiju, nego i kvalitetu hrvatskih proizvoda – rekao je Posavec.

Ove je godine partner Urbanova Primorsko-goranska županija koja će se također predstaviti svojim vinima, a bit će i vina iz Šibensko-kninske županije, stoga su na otvorenje stigla obojica župana.

-To povezivanja sjevera i juga Hrvatske, ta promocija naših kvalitetnih, autohtonih proizvoda je nešto čemu cijela Hrvatska mora težiti. Znamo koliko se ostvaruje noćenja tijekom turističke sezone, znamo koliko nam turisti dolaze i mislim da bi bila šteta da sve ono kvalitetno što se proizvodi u Hrvatskoj, ne promovirati i nuditi gostima na stolu. Na takav način Hrvatska se promovira kao destinacija kvalitete i u tom duhu surađujemo s razine Međimurske županije s Primorsko-goranskom i Šibensko-kninskom županijom. Zahvaljujem svim vinarima, predstavnicima OPG-ova koji su na Urbanovu ove godine i pozivam sve posjetitelje da budu dio vrhunske kvalitete koje Međimurje može pružiti – poručio je župan Posavec.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije izjavio je kako Urbanovo spada u red tri najznačajnije enološke i gastronomske manifestacije u ovom dijelu Hrvatske, ako ne i čitavoj Hrvatskoj.

-Temeljim to na kvaliteti vina, na 170 etiketa koje se ovih dana nude, naravno na ovome vinskome krajoliku koji je oko nas, na infrastrukturi koja se izgradila da bi se vino ne samo proizvelo i prodalo, nego da se i promovira jer stojimo pred interpretacijskim Centrom Međimurske vinske ceste, znamo o našem Mađerkinom bregu kakva je turistička atrakcija i također je u sklopu vinske ceste, sada kreću i investicije u hotelijerstvo, a skoro se promiče i Boutiqe vine Hotel podržan sredstvima EU – rekao je Grula.

Dodao je da o kvaliteti samih vina ne treba puno govoriti jer svake godine vinari u kontinuitetu dobivaju 30-ak Decanterovih priznanja, što je najbolji prosjek kada se to prelomi preko hektara na kojima se sve uzgaja.

-Sve to, naravno, doprinosi vidljivosti i poznatosti i zanimljivosti naše ukupne destinacije, zato Turistička zajednica Međimurja i Međimurska županija i svi drugi dionici snažno podupiru udrugu Hortus Croatia koja okuplja sve vinare, a naravno i ukupno ovu destinaciju u gornjem Međimurju sa svim njezinim sadržajima – zaključio je Grula.

Robert Horvat, predsjednik udruge Hortus Croatia uvjeren je kako su ovogodišnjim izdanjem Urbanova nadmašili sami sebe.

-Imamo lokalne proizvođače, vinare, imamo 170 različitih etiketa, partner nam je Primorsko-goranska županija i oni su došli sa svojim vinima. Danas navečer je afterparty u toplicama Sveti Martin, imamo vinski kviz pod vodstvom palice Gorana Vugrinca, malo na smiješni način. Urbanovo smo zamislili tako da sva tri dana imamo različitu muziku – rekao je Horvat.

Govoreći o međunarodnom ocjenjivanju vina istaknuo je da je bilo oko 200 uzoraka i jako puno zlatnih medalja.

-Imamo šampione u predikatnim varijantama, u pjenušavim varijantama, imamo šampiona u crnoj varijanti i imamo jednu posebno nagradu posvećenu našemu vinaru gospodinu Lebaru, posvećeni šampion Franju Lebar, šampion za Sauvignon – kazao je Horvat.

Državni tajnik Zdravko Tušek rekao je da Vlada RH u kontinuitetu podupire poljoprivredu i ruralni razvoj na području Međimurske županije.

-Ono što treba naglasiti je da je 4500 poljoprivrednika smatraju zajedničke poljoprivredne politike, preko 1000 poljoprivrednika u onim kriznim vremenima kada smo koronkrizu i krizu zbog rata u Ukrajini i posebno želim reći da je 3,8 milijardi eura na raspolaganju u narednih nekoliko godina – naglasio je Tušek.

Na otvorenju je bila i europarlamentarka Sunčana Glavak, kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića.

-Ono što je kontinuitet jest sve veći broj izlagača i sve kvalitetnija vina, što doprinosi ukupnoj turističkoj ponudi Međimurske županije. Ako to stavimo u kontekst Hrvatske, odnosno Europe, sredstava koje dolaze u Međimursku županiju za poljoprivredu i ruralni razvoj, to je u proteklih osam godina, u mandatu Andreja Plenkovića, 180 milijuna eura – kazala je Glavak.

Novinarima se kratko obratio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

-Došli smo sa jakom delegacijom naših vinara. Kao vi po pušipelu, tako smo mi poznati po žlahtini, tako da je to nešto što moramo održati i ponuditi našem turizmu – rekao je Komadina.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić rekao je da je ono se u Međimurju radi na najvećoj razini.

-Vina su čudo, gostoprimstvo je čudo, Međimurje je zeleno, ali je kod nas plavo. Mi imamo niz naših proizvoda koji su ponos naše županije, a ono što nas sigurno veseli je da ova suradnja koja praktički nije od prošle godine, ona s Međimurjem i Šibensko-kninskom županijom kreće od Zrinskih jer su oni podrijetlom iz našeg kraja – rekao je Jelić.

Prvi će dan manifestacije završiti uz WINE & SMILE QUIZ – ispred Pub-a Potkova u Termama Sv. Martin, Show celebrity-a & vinara te ponudu međimurskih vina po promotivnim cijenama i hrane u pripremi Termi Sveti Martin.

U subotu u podne nastavit će se Festival pušipela uz degustacije vina, ponudu jela i ponudu OPG-ova, a u 16.30 počet će Cooking show by Bajzovi dvori & Marko Palfi.
Nedjeljni će program početi u 9 sati, za kada je najavljen početak „Urbanovo WINE RUNA“, a od 14 će sati, sve do 19, biti otvoren Festival pušipela.

a.kučić/sjever.hr
17.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.