Now Reading:
U HGSS-ovu Stanicu Čakovec stigao potražni pas, Posavec: Naše poštovanje članovima HGSS-a iskazujemo konkretnom podrškom
Full Article 2 minutes read

U HGSS-ovu Stanicu Čakovec stigao potražni pas, Posavec: Naše poštovanje članovima HGSS-a iskazujemo konkretnom podrškom

Međimurska županija snažan je saveznik Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – stanici Čakovec, što dokazuje i danas potpisan sporazum koji je članovima naše Stanice HGSS-a omogućio nabavu nove snage – potražnog psa. Sporazum su uz prisustvo posebnog ‘svjedoka’ – psića nazvanog Whispers – potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS-ove Stanice Čakovec Neven Putar.

Radi se o psu pasmine australski govedarski pas, vrijednom 2.177,50 eura, preuzetom iz Centra de cria de perros – Paolo Coletta, uzgajivačnice u španjolskom gradu Valenciji. Mladi pas već je uključen u specijalnu obuku za pronalaženje osoba u planinskim i teško pristupačnim terenima, kao i u urbanim sredinama, odnosno područjima pogođenim potresima i drugim nepogodama.

Župan Posavec ističe neprocjenjivu ulogu članova HGSS-ove Stanice Čakovec u našoj zajednici, ali i na široj razini, kada je o sigurnosti riječ. Njihova osposobljenost je iznimna, o čemu svjedoče zahtjevne međunarodne misije spašavanja u kojima su sudjelovali.

– Članovi HGSS-ove Stanice Čakovec spadaju u nezamjenjiv dio snaga Međimurja koje skrbe o sigurnosti stanovništva u najdelikatnijim trenucima. Naše poštovanje im iskazujemo konkretnom podrškom u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa – rekao je župan.

Pročelnik Neven Putar zahvalio je Međimurskoj županiji i županu na podršci, naglasivši da su potražni psi važan, dodatni resurs za učinkovito reagiranje u slučajevima nesreća i potražnih akcija.

– Iskustvo je pokazalo da su upravo potražni psi neprocjenjivi u mnogim misijama spašavanja, čime omogućavaju učinkovitiji odgovor ljudi u akciji – dodao je pročelnik Putar.

U završnoj fazi je i uređenje zgrade Regionalnog centra HGSS-a u Čakovcu, na prostoru bivše vojarne, u kojem će se vršiti i obuke, a Međimurska županija je darovala objekt te financijski pomaže uređenje.

Za ovu godinu, u županijskom proračunu je osigurano 40.000 eura HGSS-ovoj Stanici Čakovec, od čega je 30.000 eura namijenjeno završetku investicije u Regionalnom centru, a ostatak sredstava bit će utrošen na redovnu djelatnost.

foto: medjimurska-zupanija.hr
sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
16.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.