Now Reading:
Prisegnuli novi saborski zastupnici! Evo tko će sve sa sjevera Hrvatske sjediti u Saboru….
Full Article 2 minutes read

Prisegnuli novi saborski zastupnici! Evo tko će sve sa sjevera Hrvatske sjediti u Saboru….

Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskoga sabora, sa 144 glasova za, u četvrtak, 16. svibnja 2024. konstituiran je 11. saziv Hrvatskoga sabora od proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske.

Nakon konstituiranja, intonirana je himna Republike Hrvatske te je održana minuta šutnje za one koji su zaslužni što je Hrvatska danas slobodna, neovisna i demokratska država, za prvog predsjednika Republike Hrvatske Franju Tuđmana, sve hrvatske branitelje, preminule zastupnice i zastupnike svih dosadašnjih saziva, te sve one koji su doprinijeli boljitku Hrvatske.

U nastavku konstituirajuće sjednice su jednoglasno izabrani članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Hrvatskoga sabora.

Što se tiče III. izborne jedinice prisegnuli su HDZ-ov Zoran Gregurović, Ljubomir Kolarek, Ljubica Jembrih koji već iza sebe imaju saborske mandate te načelnik Općine Gornji Kneginec, Goran Kaniški, kome je ovo prvi mandat. Kaniški je zamjena za župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka koji je svoj mandat stavio u mirovanje dok je Jembrih zamjena za Damira Habijana koji bi u novom sazivu Vlade trebao biti ministar pravosuđa. Prisegnuo je i dosadašnji saborski zastupnik HNS-ov Predrag Štromar.

Što se tiče SDP-ovih zastupnika tu su Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora i Boška Ban Vlahek koji su iz prethodnih mandata naviknuti na saborske hodnike. Po prvi su puta u Saboru gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan Pentek, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković te načelnica Općine Konjščina Anita Curiš Krok koja je u Saboru zamjena za župana KZŽ Željka Kolara.

Saborski zastupnici Nezavisne platforme sjever su ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i Ivica Baksa iz Međimurja koji je zamjena za župana Matiju Posavca.

Po prvi je puta u Saboru Varaždinka Dubravka Novak iz “Budimo grad” koja je došla s liste stranke Možemo, odnosno kao zamjena za zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Luku Korlaeta.

sjever.hr 16.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.