Now Reading:
Otvoreni 16. Dani međunarodne suradnje na varaždinskom FOI-ju – okupilo se šezdesetak stranih i domaćih gostiju predavača i brojni studenti
Full Article 4 minutes read

Otvoreni 16. Dani međunarodne suradnje na varaždinskom FOI-ju – okupilo se šezdesetak stranih i domaćih gostiju predavača i brojni studenti

Na varaždinskom FOI-ju u četvrtak su otvoreni 16. Dani međunarodne suradnje – FOI International Days 2024, događaja koji okuplja domaće i inozemne nastavnike, istraživače i studente sa sveučilišta diljem Europe, SAD-a i Južnoafričke Republike.

Cilj ovog trodnevnog događanja koje traje od 15. do 17. svibnja je informiranje, umrežavanje te razmjena iskustava i ideja vezanih uz međunarodnu suradnju i djelovanje.

Dani međunarodne suradnje jedno su od najuspješnijih i najdugovječnijih događanja na Fakultetu, u okviru kojih se održava niz predavanja, panel diskusija i radionica uz temu Održivih partnerstava.

Dekanica FOI-ja, Marina Klačmer Čalopa, sa zadovoljstvom je ustvrdila kako ovogodišnje 16. izdanje Dana međunarodne suradnje okuplja šezdesetak što stranih, što domaćih gostiju, od istraživača, profesora odnosno studenata iz deset zemalja s tri kontinenta.

-To je vrlo impresivna brojka, a tijekom tri dana bit će pozivnih predavanja, panela na temu Održivih partnerstava, ali i druženja naših internacionalnih gostiju, umrežavanja, upoznavanja, svega onog čemu dani međunarodne suradnje i služe – rekla je Klačmer Čalopa.

Na Danima međunarodne suradnje sudjeluje i Jurica Pavičić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

-Važno je da internacionalizaciju koju FOI ima, i u dobrom se smjeru razvija, podržava i sveučilište, ali i mreža sveučilišta u kojoj smo zajedno. Kako Sveučilište u Zagrebu, tako još i devet sveučilišta i važno nam je da te europske alijanse zažive na našem prostoru – rekao je Pavičić.

Dodao je kako je bitno imati internacionalizaciju koja će se reflektirati na mogućnosti razmjene, ali i dodatne izvore financiranja koje će to popratiti.

Naravno, ovakva događanja studentima pružaju brojne prilike.

-Prilike su vezane za teme koje se obrađuju, za programe koji se rade zajedno s drugim sveučilištima i onda studenti mogu birati na kojoj od sastavnica, odnosno na kojem od sveučilišta mogu dobiti ono najbolje, a za to moramo pomoći da se osiguraju sredstva i da se na neki način pravovremeno informiraju svi zaduženi za to da naprave što mogu – zaključio je Pavičić.

Među sudionicima je i Marco van Hout, kreativni direktor i suosnivač Digital Society School na Amsterdamskom sveučilištu primijenjenih znanosti.

– Trebaju nam transformacija i promjene, a zbog toga trebamo raditi zajedno, stoga pozivam sve da radimo zajedno, surađujemo na globalnoj razini. Mi imamo timove studenata s raznih strana svijeta koji surađuju, uče jedni od drugih i zajedno postižu ciljeve radeći s različitim ljudima iz različitih država. To su benefiti za sve naše studente – rekao je Marco van Hout.

Tijekom dana održat će se tri pozvana predavanja. Jurica Pavičić predstavit će važnost održivih akademskih partnerstava na primjeru UNIC mreže. Naime, Sveučilište u Zagrebu pridružilo se Europskom sveučilištu postindustrijskih gradova (UNIC) 2020. godine, a ono okuplja osam europskih sveučilišta posvećenih mobilnosti i uključenosti za društveni utjecaj.

Zatim će Marco van Hout govoriti o temi “Transformation by Design: Shaping Partnerships and Global Learning Communities”, dok će dr. Christopher McGrew iz Center for Global Engagement na Indiana State University u SAD-u govoriti o važnosti suradnje regionalnih institucija.

Zadnji dan programa, petak, 17. svibnja 2024. rezerviran je za radionicu za studente pod nazivom „Mini Entrepreneurial Challenge“ te individualne sastanke stranih gostiju s istraživačima iz FOI-jevih laboratorija. Tijekom radionice koju će voditi prof. Jeannette Miller s Penn State-a te izv. prof. dr. sc. Kristina Detelj, studenti FOI-ja će imati prilike surađivati u timovima sa studentima iz SAD-a, Austrije, Slovačke i Francuske te u kratkom roku i u multidisciplinarnim grupama razviti poslovnu ideju.

a.kučić/sjever.hr
16.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.