Now Reading:
Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković na konferenciji „Vijeće građana Rijeke: Više participacije – više demokracije”
Full Article 1 minutes read

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković na konferenciji „Vijeće građana Rijeke: Više participacije – više demokracije”

U utorak, 14. svibnja 2024. godine, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održana je konferencija „Vijeće građana Rijeke: Više participacije – više demokracije”.

U sklopu konferencije održan je uvodni panel „Demokratizacija demokracije – Građani u fokusu“, u kojem su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Berto Šalaj i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Tijekom konferencije predstavljen je proces uspostavljanja i rada prvog vijeća građana u Hrvatskoj te postignuti rezultati i naučene lekcije pilot-projekta „Vijeće građana Rijeke“.

Među prisutnima bili su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, ujedno i potpredsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Grada Poreča Loris Pešurić, koji je govorio u ime Udruge gradova, kao i članica Vijeća građana Rijeke Doris Sošić. Konferenciji je prisustvovala i direktorica Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schirmbeck.

Konferencija je osigurala prostor za razmatranje i utvrđivanje prilika te izazova za uspostavljanje i organiziranje vijeća građana u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj, pa je tom prilikom Marković najavio Varaždin kao sljedeći grad u kojem će se održati vijeće građana, a sa pripremama projekta kreće se na jesen.

sjever.hr
15.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.