Now Reading:
Projekt “Zaželi” u Varaždinskoj županiji doživio i četvrtu fazu: o 180 korisnika tri će godine brigu voditi 30-ero ljudi
Full Article 4 minutes read

Projekt “Zaželi” u Varaždinskoj županiji doživio i četvrtu fazu: o 180 korisnika tri će godine brigu voditi 30-ero ljudi

U srijedu je u Županijskoj palači u Varaždinu održana početna konferencija projekta „Omogućimo život u vlastitom domu” koji se provodi u sklopu projekta „Zaželi – prevencija institucionalizacije”.

Projekt „Omogućimo život u vlastitom domu” financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda plus, a njegova je ukupna vrijednost 1.485.000 eura. Obuhvaća 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom, a za pružanje usluga potpore i podrške zaposleno je 30 osoba.

Projekt provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s partnerima – općinama Gornji Kneginec, Visoko, Klenovnik, Sračinec, Breznički Hum i Breznica te gradovima Novi Marof, Varaždinske Toplice i Lepoglava.

Zamjenica župana Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je projekt „Zaželi” doživio i svoju četvrtu fazu.

-Ovaj put trajat će tri godine, a taj podatak nas iznimno veseli zato jer neće doći do prekida radnog odnosa. Ovaj projekt je hvalevrijedan i pokazuje iznimnu socijalnu brigu koju vode i Republika Hrvatska i ministarstvo, a i Društvo Crvenog križa, općenito institucije, o svojim najpotrebitijima. Mislim da je to iznimno bitno i da se šalje snažna poruka da oni koji se možda nalaze na nekim marginama društva nisu sami i nikad neće biti sami. Ovim projektom su obuhvaćene osobe starije životne dobi, samačka domaćinstva i osobe s invaliditetom, a po drugoj strani, osobama koje su možda teže zapošljive omogućava se zapošljavanje te da budu ekonomski samostalnije – kazala je zamjenica.

Naglasila je da ne smiju postojati građani drugog ili trećeg reda te da se na ovaj način pokazuje socijalna osjetljivost društva.

-Mi smo društvo koje treba biti društvo jednakih građana, o svima voditi jednaku brigu, društvo tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštivanja – poručila je zamjenica Zagorec izrazivši vjeru da će se ovaj projekt uspješno privest kraju, na zadovoljstvo svih dionika.

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Sandra Vidaček kazala je kako su žene zaposlene na 33 mjeseca.

-Naše gerontodomaćice svakodnevno će pružati usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima, a odnosi se na obavljanje kućanskih poslova, pomoć u osobnoj higijeni i sve ostalo što je potrebno za zadovoljavanje njihovih potreba. Uz to, bit će organizirana i podjela paketa na mjesečnoj bazi, a paketi se odnose na higijenu – rekla je Vidaček.

Dodala je da usluge gerontodomaćica mogu koristiti osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom te izdvojila i posebnost ovogodišnjeg projekta.

-Ovim projektom pobrinut ćemo se za 185 korisnika, ali imamo i one koji nam se nalaze na listi čekanja, ukoliko osoba odustane od projekta ili ukoliko dođe do smrtnog slučaja korisnika. Ono što je ove godine posebno u ovom projektu, da su se na projekt, osim žena, mogli prijaviti i muškarci koji bi brinuli o korisnicima – istaknula je Vidaček.

A među onima koji će voditi brigu o potrebitima je gerontodomaćica Antonija Žulić

-Drugu godinu sam u projektu. Na ovom području nas je devet, čak i premalo. Radimo uz našeg partnera Grad Lepoglavu i na našem području je velika populacija starog i samačkog stanovništva. Ustvari, svi su nam korisnici stariji od 70 godina. Imamo dosta kuća i obitelji koje su daleko od urbanog dijela grada Lepoglave i to je i najveći problem, gdje su stariji sami, nemaju djece i žive daleko. Njima nije toliko bitno da im skuhamo, počistimo i slično, koliko im je bitno druženje i socijalizacija s nama. To su ljudi koji su slabo pokretni, ali imam i korisnike starije od 80 godina koji me ujutro čekaju s kavom, mi im za to vrijeme pripremimo drva ili za njih napravimo nešto drugo čime im možemo pomoći – izjavila je gerontodomaćica Žulić.

a.kučić/sjever.hr
15.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.