Now Reading:
Ministar Bačić i gradonačelnik Krapine Gregurović svečano obilježili početak katastarske izmjere za k.o. Škarićevo
Full Article 7 minutes read

Ministar Bačić i gradonačelnik Krapine Gregurović svečano obilježili početak katastarske izmjere za k.o. Škarićevo

U posjet Krapinsko-zagorskoj županiji u utorak je stigao potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima.

U Krapini je uz gradonačelnika Zorana Gregurovića nazočio svečanom obilježavanju početka katastarske izmjere na području grada, za dio katastarskih općina Krapina i Škarićevo.

Grad Krapina prvi je u Krapinsko-zagorskoj županiji prije nekoliko godina započeo s katastarskim izmjerama, smatrajući to važnim za stanovnike.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović zahvalio je Državnoj geodetskoj upravi, resornom Ministarstvu Vlade Republike Hrvatske što su ih podržali u nastavku ovih katastarskih izmjera.

Što se tiče katastarskih izmjera na području grada Krapine, prva je bila prije 15-ak godina na području Donje Šemnice za katastarsku općinu Donja Šemnica, gdje nisu postojale zemljišne knjige, a nakon toga je nastavljeno s katastarskom općinom Krapina jug. Prošle godine su formirane dvije nove zemljišne knjige nakon katastarske izmjere za još dvije katastarske općine, to su bile katastarska općina Velika Ves koja obuhvaća područja Velika Ves-Lepajci i Gornja Pačetina. S ove dvije katastarske izmjere, Škarićevo, koje obuhvaća Škarićevo-Vidovec i katastarska općina Krapina, to je obuhvat oko centra, zaokružujemo priču oko grada Krapine i praktički ostaje samo Krapina grad, to je centar koji je mjeren 1984 – istaknuo je Gregurović.

Gregurović se osvrnuo i na prethodne četiri katastarske izmjere, gdje je bilo financiranje od strane Državne geodetske uprave 40 % i 60 % od Grada Krapine.

Moram priznati da su s obzirom  na naš proračun, to bila izuzetno velika sredstva, ali Grad je smatrao da je to jako bitno i preduvjet za sav drugi razvoj grada, možda nevidljiv, ali izuzetno važan posao. Što se tiče ove dvije katastarske izmjere, one se financiraju u 100 % iznosu i moram priznati da mi je posebno drago, što smo prvi koji su krenuli u to, a isto tako možemo reći da ćemo biti prvi koji će zaokružiti područje grada Krapine vezano za izmjere i ono što je najvažnije za stanovnike na području grada, to je do sada bilo, a bit će i dalje potpuno besplatno – napomenuo je gradonačelnik Krapine.

Jedina obaveza građana je kada krene izmjera, da dođu i odazovu se.

– Zbor građana za katastarsku općinu Škarićevo će biti 20. svibnja, u 18 sati u područnoj školi u Škarićevom, za katastarsku općinu Krapina će biti 31. svibnja, u 18 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta gdje će dobiti sve potrebne informacije vezane za provođenje katastarske izmjere – dodao je Gregurović.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić zahvalio je gradonačelniku Greguroviću, prije svega na inicijativi i svim ovim godinama u kojim pruža podršku u ovim postupcima, jednako tako i potpredsjedniku Vlade koji nesebično pomaže i daje sve od sebe kako bi ispred Vlade RH ovi projekti mogli ići dalje.

Gradonačelnik je više manje rekao sve vezanu uz grad Krapinu, ja mogu eventualno dodati da je ovo izmjera koja se radi na području grada Krapine dio godišnjeg programa Vlade Republike Hrvatske koji je donesen za 2024. godinu i Grad Krapina je jedna od 45 jedinica lokalne samouprave na čijem području se u ovom trenutku provode katastarske izmjere. Vrijednost investicije na području katastarske općine Škarićevo je gotovo 2 milijuna i 400 tisuća eura – naglasio je Šustić i dodao kako su to sredstva koja su osigurana putem Vlade Republike Hrvatske, putem Državne geodetske uprave. 

Treba posebno naglasiti da je ova Vlada prepoznala da je uređenje katastarskih zemljišnih knjiga investicija koja se višestruko vraća. U 45 jedinica lokalne samouprave investira se približno ove godine 36 milijuna eura na otprilike 60 katastarskih općina – završio je Šustić.

Ministar Branko Bačić se zahvalio gradonačelniku Krapine Greguroviću, pročelniku Područnog ureda za katastar Cesarcu i ravnatelju Državne geodetske uprave Šustiću na ovom današnjem projektu.

Ovim projektom Grad Krapina je u samom vrhu jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koje će, nakon završenog ovog današnjeg posla koji ugovaramo, kao jedinica lokalne samouprave imati potpuno novu ili gotovo potpuno novu izmjeru, novi katastar, novi katastar nekretnina i novu zemljišnu knjigu. Dugi niz desetljeća, da ne kažem dva stoljeća, otkad je uspostavljen katastar i zemljišna knjiga na ovim prostorima, država je imala neprimjeren odnos prema ovoj najvažnijoj evidenciji u Hrvatskoj. Jer je evidencija nekretnina evidencija zemljišta, to mi puno puta kažemo banka s najvećom aktivom u Hrvatskoj, s obzirom na to da je prosto uz ljude najvažniji resurs, a o tom prostoru u prvom redu brinu katastar i zemljišna knjiga, a ovime praktično obnavljamo, provodimo izmjeru kako bismo formirali novi katastar i zemljišnu knjigu, kako bi stanje u te dvije evidencije doista odgovaralo stanju na terenu – kazao je Bačić.

Ministar je pojasnio kako smo svjedoci, da tamo gdje nije napravljena geodetska izmjera, nova državna izmjera, gdje su još uvijek stari podaci koji se nerijetko temelje na podacima izmjere iz prve polovine 19. stoljeća je neažurna, pa svi naši sugrađani, svi investitori, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave, svi potencijalni investitori u Hrvatskoj zbog te činjenice da je neažuran katastar i zemljišna knjiga, imaju ogromne probleme prilikom realizacije investicije.

Svjesni smo toga i mislim da je ovo prvi put da je Hrvatska u ovaj projekt krenula sustavno, ozbiljno i u Hrvatskom saboru donesen je desetgodišnji program, višegodišnji program državne izmjere koji se odnosi na 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta. Bili smo svjesni kada smo takav program donijeli da ne možemo u tako kratkom roku premjeriti cijelu Hrvatsku, to nije moguće, ali smo se onda orijentirali na onaj dio područja na kojemu se provodi preko 80 posto investicija i svih gospodarskih aktivnosti. Time ćemo u relativno kratkom roku nadomjestiti ono što smo desetljećima zanemarivali, a to je da ćemo jedan dio Hrvatske koji je važan, koji je najvrjedniji, na kojemu se praktično i događaju investicije, sada urediti i na taj način omogućiti svim potencijalnim investitorima da brže dođu do građevinske dozvole – rekao je Bačić.

Grad Krapina će kao jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave, imati novi katastar i novu zemljišnu knjigu na čitavom svom području, a ne samo na građevinskom zemljištu. 

Ja ovom prilikom pozivam sve jedinice lokalne samouprave koje ulaze u godišnje programe i na čijim područjima su predviđene izmjere, a to je 60 katastarskih općina, da te iste jedinice lokalne samouprave pokušaju i iznađu sredstva kako bi, osim građevinskog zemljišta, premjeravali, mjerili, stvarali novi katastar i zemljišnu knjigu na području cijele jedinice lokalne samouprave – istaknuo je ministar Bačić i dodao kako će nakon što se provede ova izmjera, nakon što formiramo novi katastar i zemljišnu knjigu, iz iskustva koje imamo, jedinica lokalne samouprave povećati svoje prihode.

Vrijednost zemljišta itekako raste jer čim smo riješili imovinsko-pravne odnose odmah raste i vrijednost nekretnina, a time, jasno, onda i porez na promet nekretnina i ono što je važnije, JLS postaje prihvatljivija, primamljivija za sve investitore. Ovo nije trošak, ovo je investicija u budućnost i ja u tom smislu ovakve projekte i ovakve radove kao resorni ministar itekako podržavam i mi ćemo s time svakako nastaviti – zaključio je Bačić.

Ministar Bačić je prije Krapine posjetio i Gornju Stubicu, gdje je u društvu župana Željka Kolara i načelnika Jasmina Krizmanića obišao obitelji kojima su završene zamjenske obiteljske kuće.

Potom i grad Donju Stubicu, gdje ga je dočekao gradonačelnik Nikola Gospočić, gdje su obišli gradilište zamjenske obiteljske kuće.

sjever.hr 14.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.