Now Reading:
UNIN Connect Week na Sveučilištu Sjever u Varaždinu okupio oko 200 poslodavaca, potpisan ugovor o izgradnji novih dvaju objekata
Full Article 7 minutes read

UNIN Connect Week na Sveučilištu Sjever u Varaždinu okupio oko 200 poslodavaca, potpisan ugovor o izgradnji novih dvaju objekata

Povezivanje talenata i poslodavaca cilj je najvećeg Tjedna karijera u regiji – UNIN Connect Weeka Sveučilišta Sjever, a njegovo je već 5. izdanje svečano otvoreno u ponedjeljak u Varaždinu.

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u regiji kada je riječ o povezivanju gospodarstva i društvene zajednice trajat će sve do 17. svibnja, a u oba će se Sveučilišna centra, u Varaždinu te u Koprivnici, okupiti rekordan broj renomiranih poslodavaca i predstavnika poslovne zajednice.

Svakog dana posjetitelje očekuju bogat program i zanimljive panel rasprave, a rekordan interes poslodavaca, kojih se ove godine prijavilo oko 200, potvrđuje važnost i prepoznatljivost UNIN Connect Weeka.

Uoči otvorenja Tjedna karijera, u prostoru Sveučilišta potpisan je ugovor o izgradnji novog sveučilišnog kampusa u Varaždinu, a prema riječima rektora Marina Milkovića, Republika Hrvatska po prvi puta nakon 23 godine postojanja Sveučilišta Sjever ulaže sredstva u kapitalne investicije, u objekte Sveučilišta.

-Na inicijativu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, dobili smo 20.000 kvadrata u vojarni naše legendarne gardijske brigade Puma u Optujskoj ulici i dva objekta od šest postojećih se u slijedećih godinu dana stavljaju u funkciju i koristit će se za studijske programe u tehničkom području znanosti, u prvom redu biti će strojarstvo, mehatronika, logistika i geodezija. Prije četiri godine je župan Stričak, tada saborski zastupnik, inicirao ideju da se dodijeli to zemljište Sveučilištu Sjever, a mi smo u međuvremenu prikupili sve građevinske dozvole, proveli postupak javne nabave i danas, nakon amandmana tadašnjeg zastupnika, a danas ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habjana osigurana su sredstva za prvo ulaganje države u objekte sveučilišta Sjever – rekao je Milković.

Kazao je kako je riječ o projektu koji će znatno povećati kvalitetu rada, kako nastavnika, tako i studenata. Slijedeće godine Sveučilište Sjever imat će tako deset kvalitetno i moderno opremljenih zgrada za izvođenje teških studentskih programa. Vrijednost rekonstrukcije dvaju objekata je 4,5 milijuna eura, za što je proveden postupak javne nabave, a nakon toga slijedi opremanje u iznosu od pola milijuna eura. Površina će biti nešto manja od 4000 kvadrata.

-Sveučilište Sjever sa svojim 31 studentskim programom i nešto više od 5000 studenata je u potpunosti STEM sveučilište, većina programa je u tehničkom, biotehničkom i biomedicinskom području znanosti, gotovo 92 posto studenata studira u tim područjima i to je ono što treba našem gospodarstvu. Iako imamo jako dobru zaposlenost, smatram da je presudno bitno u kreiranju i izvođenju novih studijskih programa uključiti i gospodarstvo. Proračun, sve ono što radimo, radimo za korist naših studenata i za korist gospodarstva sjevera Hrvatske – poručio je Milković.

Nakon potpisivanja ugovora, upriličeno je i otvorenje Tjedna karijera, a tijekom prvog dana će se, osim zanimljivih panela, upriličiti susreti čelnika gospodarskih subjekata sa studentima.

-Znate kakva je situacija s nedostatkom radne snage. U našoj županiji imamo gotovo 8000 naših sugrađana iz drugih regija, najviše iz istočne Azije, ali te kolege ne idu na sveučilište. Kao što se moglo čuti u medijima, slijedeće četiri godine nedostajat će 100.000 radnika i smatra se da će uključivanje naših sugrađana biti potrebno jer je jako teško dovesti ljude koji su izvana na neke visoke pozicije – izjavio je rektor Milković.

Uz brojne uzvanike i goste, potpisivanju ugovora i otvorenju Tjedna karijera nazočio je ministar gospodarstva i regionalnog razvoja Damir Habijan.

-Na usvajanju proračuna u Hrvatskom saboru kada sam još bio saborski zastupnik, podnio sam amandman na proračun u iznosu od 2 i pol milijuna eura tada. Drago mi je da sam uspio na taj način pomoći da dođemo i do ovog sporazuma i tu svakako moram spomenuti i zastupnika Marka Pavića koji je isto tako puno lobirao da bi taj amandman u konačnici bio usvojeni. Treba spomenuti i ostale zastupnike sa sjevera koji su podržali taj amandman jer danas u konačnici svjedočimo zašto je to bitno. Mislim da ne treba puno pojašnjavati zašto je za Sveučilište Sjever, ali i za sjever Hrvatske, bitno da se ide u daljnje širenje kapaciteta i infrastrukture, obzirom na broj studenata. Znamo da je Sveučilište Sjever, ako pogledamo broj studenata, doista jedno od najvećih javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, ali ono što je posebno bitno je važnost studijskih programa koji se ovdje provode koji idu u korak s onim što tržište danas traži. Mislim da je to win-win situacija i želim puno sreće da se u roku kako je to sporazumom predviđeno taj projekt završi. Bit će to u korist ne samo grada Varaždina i Varaždinske županije, već siguran sam cijele Hrvatske – rekao je ministar Habijan.

Varaždinski župan Anđelko Stričak podsjetio je da je Županija osnivač svih srednjih škola na području županije te da su svi programi vezani uz gospodarstvo.

-Koliko nam je jako gospodarstvo, toliko smo jaki kao društvo, ali isto tako treba naglasiti da se na našem području nalazi nekoliko visokoškolskih ustanova, od FOI-ja, Geotehničkog fakulteta, do Sveučilišta Sjever, ali oni nisu sebi konkurencija, oni se jako dobro nadopunjuju. FOI je vezan za digitalni dio, Geotehnički za zaštitu okoliša, a na Sveučilištu Sjever imamo cijeli niz programa koji su nam zaista bitni – od sestrinstva, građevine, strojarstva, multimedije, a to je ono što je potrebno našem gospodarstvu. Stoga je jako važno da se održavaju ovakav tjedan, Tjedan karijera, da poduzetnici budu upoznati s tim kakve programe imaju naše visokoškolske ustanove, a isto tako da i oni čuju koju riječ od naših poduzetnika, što im je potrebno. Upravo naše visokoškolske ustanove daju tu potrebnu stratešku prednost našoj županiji – rekao je župan Stričak.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj istaknuo je važnost uređenja jednog dijela Vojarne / gardijske brigade Puma.

-To možemo nazvati početkom uređenja tog dijela grada zato jer imamo i druge investitore koji se nastavljaju na tu zonu, što znači da će se taj dio grada dodatno promijeniti. Čestitam Sveučilištu Sjever ne samo na ovoj investiciji, nego i na ovom Tjednu karijera koji se organizira i povezuje akademsku i poslovnu zajednicu. Naši su poduzetnici u problemu zato jer nedostaje radne snage. Ovdje je odaziv koliko vidim odličan i već u studentskim danima bolji, odnosno najbolji studenti dobivaju ponude za svoja buduća zaposlenja – rekao je Bosilj.

Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva podsjetio je da Sveučilište Sjever educira studente u STEM zanimanjima, što je iznimno bitno za digitalnu transformaciju.

-Ako gledamo na to da smo u digitalnoj strategiji zacrtali da ćemo u slijedećem desetljeću postići da Hrvatska ima 13 posto udio ICT sektora u BDP-u, onda to mora pratiti i broj izvršitelja u tom sektoru i nužnost je da se taj broj poveća. To je danas izazov, a Sveučilište Sjever tome znatno doprinosi i takva suradnja uistinu doprinosi transformaciji digitalizacije Hrvatske – kazao je Gršić.

UNIN Connect Week mjesto je gdje sadašnji, ali i budući studenti imaju priliku doznati sve o prednostima studiranja na Sveučilištu Sjever, kako graditi profesionalnu karijeru, dobiti stipendiju i pronaći idealno mjesto na tržištu rada. Od ponedjeljak do srijede, Tjedan karijera održavat će se u Varaždinu, a preostale dane u sjedištu Sveučilišta u Koprivnici.

Uz veliku potporu Varaždinske županije, Hrvatske gospodarske komore i ostalih partnera UNIN Connect Week je postao sinonim za inovaciju, izvrsnost i nevjerojatne karijerne prilike. Ove godine UNIN Connect Week odvija se uz podršku i Hrvatske poštanske banke. Osim spomenutih, tu su i brojne tvrtke i ustanove iz regije, ali i šire -BHS CORRUGATED STROJEVI , Fina, Carnet, Hamag Bicro, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Jedinstvo Krapina, Končar, Telur, Odašiljači i veze, King ICT, Calzedonia Digital, Safu, Ducati, Čateks, Regea, Bauerfeind, Podravka, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Hrvatska banka za obnovu i razvoj i mnogi drugi partneri koji će se u pet dana predstaviti studentima Sveučilišta Sjever.

Sve ostale informacije, kao i program UNIN Connest Weeka pornaći ćete OVDJE

a.kučić/sjever.hr
13.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.