Now Reading:
Habijan: Država ima dvije mjere za pomoć Varteksu
Full Article 3 minutes read

Habijan: Država ima dvije mjere za pomoć Varteksu

Iako je Varteks tvrtka u privatnom vlasništvu ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan, kazao je da je kao Varaždinac ali i ministar svakako zainteresiran da se pomogne radnicima koji su već tjedan dana u štrajku zbog neisplate dijela plaće za veljaču te cijelu plaću za ožujak. Na traženje novinara ponovio je kako je već prošlog tjedna na sastanku sa predstavnicima sindikata u Zagrebu rekao da postoje dvije mjere s kojima država raspolaže odnosno osiguranje dijela plaća preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualno skraćivanje radnog vremena.

-Prošli tjedan našao sam se sa predstavnicima sindikata gdje sam objasnio koje su mogućnosti obzirom da ponavljam riječ je o privatnoj firmi, privatnom trgovačkom društvu. Naravno da kao Varaždinac, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja želim komunikaciju sa bilo kim tko se nađe u teškoćama – izjavio je ministar na Danu karijera Sveučilišta Sjever u Varaždin te naglasio da svi uključeni moraju biti svjesni zakonskih okvira i koliko država može pomoći. Ponovio je kako su na tom sastanku predstavljene mjere kojim država raspolaže a koje su dogovorene sa Europskom komisijom.

-Riječ je o tome da možemo ići na mjeru putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina i možemo ići na jednu mjeru koju smo ispregovarali s Europskom komisijom, a tiče se skraćivanje radnog vremena – naveo je ministar dodajući da je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev prema Agenciji da radnici do kraja tjedna dobe svoje plaće.

-Nadam se da će Uprava to doista učiniti. Na taj način bile bi osigurane tri plaće za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanje radnog vremena ako će biti potrebno. To je ono što je u segmentu Ministarstva rada odnosno Vlada može napraviti – zaključio je ministar Habijan.

Na novinarsko pitanje kako je premijer Plenković potvrdio njegov ostanak u Vladi ali drugom resoru, Habijan je odgovorio kako je svaki resor jednako bitan i važan. Na dodatno pitanje bi li mu više odgovaralo ministarstvo zaštite okoliša ili pravosuđe Habijan je odgovorio da je spreman za sve izazove.

s.kalajdžija/sjever.hr 13.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.