Now Reading:
FOTO Počelo “Dobro je, klanječko je”, miris kotlovine širi se Klanjcem
Full Article 2 minutes read

FOTO Počelo “Dobro je, klanječko je”, miris kotlovine širi se Klanjcem

U Klanjcu na trgu Antuna Mihanovića počeo se širiti poznati miris kotlovine, smijeh i veselje, što znači da je službeno počela manifestacija “Dobro je, klanječko je”.

Na ovogodišnjem natjecanju u kuhanju kotlovine sudjeluje čak 16 ekipa koje će ove godine ocjenjivati poznati kuhar Tomislav Špiček uz pomoć gradonačelnika Zlatka Brleka.

– Meni je zadovoljstvo da ove godine imamo 16 ekipa, 16 naših udruga kuha kotlovinu. To je naša tradicija već dugo godina. Nije čak bitno tko pobijedi, prvenstveno nam je cilj da se ljudi koji rade u udrugama jedan dan u godinu svi zajedno podružimo, proveselimo. Imamo vrhunskog predsjednika žirija koji pozna i kuhanje i kotlovinu. Najbitnija je zabava, druženje – rekao je gradonačelnik te dodao kako ljudi u udrugama koji cijelo godinu nesebično daju sebe, zaslužuju bar jedan dan u godini za sebe i svoje članove – rekao je gradonačelnik Brlek.

Ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, Snježana Horvatin uoči samoga početka kuhanja rekla je kako je na sreću vrijeme dobro te da se nada ih neće potjerati kiša kao što je to bio slučaj prošle godine.

– Navečer nam još dolazi naš domaći bend i vjerujem da će biti lijepo. Mogli bi mi Klanjčani reći: “Najbolje je kad je klanječko” – rekla je Horvatin.

Što se sve ocjenjuje objasnio je predsjednik ocjenjivačkog žirija Tomislav Špiček.

– Pratili bumo neke segmetne gdje smo lani vidjeli da možda malo griješe da količinom luka. To je dosta bitno, luk je car u kuhinji i kotlovini, ali ne pretjerano. Lani su bili malo pretjerivali. Pratiti ćemo tvrdoću mesa, meso se ne smije raspasti. Kozistencija umaka, ne smije mast isplivati i začinjenost, naravno – rekao je Špiček te dodao da neki puta ocjenjivanje nije lako, no da njemu nije naporno jer je već naučen.

n.p.bajz/sjever.hr

11.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.