Now Reading:
Prosvjed Varteksovih radnika: Nećemo odustati, borit ćemo se da Varteks ponovo postane perjanica hrvatske tekstilne industrije
Full Article 4 minutes read

Prosvjed Varteksovih radnika: Nećemo odustati, borit ćemo se da Varteks ponovo postane perjanica hrvatske tekstilne industrije

Kao što su i najavili, radnici varaždinskog Varteksa u petak su se iz sjedišta tvrtke u povorci uputili na Trg kralja Tomislava, gdje su održali prosvjed tražeći svoje plaće, ali i opstanak Varteksa, nekada perjanice hrvatske tekstilne industrije.

-Napravili smo prosvjed ovdje na Korzu u Varaždinu kako bi se vidjelo kakvu podršku radnici Varteksa imaju u svojoj borbi za njihova radnička prava. Dobili smo informaciju da je Uprava najavila svoj odlazak, ali i da je na stolu zajam kojim bi se pokrenula proizvodnja i isplatile plaće. S tim smo samo djelomično zadovoljni jer to nije dovoljno za nastavak proizvodnje i onakav Varteks kakav mi želimo imati. Želimo jak Varteks, želimo Varteks koji će imati kvalitetnu upravu koja će biti spremna reagirati u trenutku, da Varteks više nikada ne bude u ovakvoj situaciji. Isto tako, želimo da se firma dokapitalizira sa značajnijim iznosom od onog kojim se namjerava dokapitalizirati 21. svibnja na Skupštini. Pozivam sve koji su spremni uložiti u Varteks da je to prilika na ovaj način da to učine – rekao je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Dodao je kako radnici u borbi za svoja prava imaju veliku podršku sa svih strana – od radnika, sindikata, do brojnih građana Republike Hrvatske.

-Svima im zahvaljujem i poručujem da nećemo odustati, da ćemo se boriti da se Varteks vrati na stare razine i postane ponovo perjanica hrvatske tekstilne industrije – poručio je.

Kazao je i da je potrebno jednim dijelom modernizirati proizvodnju.

-Očekujemo da će se i to u restrukturiranju dogoditi na način da se sredstva koja će se otpustiti od strane vjerovnika i dokapitalizacijom ulože i u tom segmentu. To je samo dio restrukturiranja koji želimo da se napravi u Varteksu. Ne želimo da se Varteks nikada više nađe u ovakvoj situaciji u kojoj je upitna njegova budućnost, a vjerujem da će Varteks nakon ovih naših aktivnosti na kraju ponovo raditi onako kako treba – zaključio je Rajković.

Okupljenim se radnicima obratio gradonačelnik Neven Bosilj.

-Žalosno je što se u 21. stoljeću događa da se radnici moraju štrajkom boriti za svoje plaće. Grad Varaždin čvrsto stoji uz radnike Varteksa, a ne uz vlasnike, ne uz upravu ili nadzorni odbor. Grad zapravo kreditira Varteks u ovom trenutku s 550.000 eura jer bi Grad sutra mogao poslati Varteks u stečaj, ali to je zadnje što će ova gradska uprava zajedno sa mnom napraviti – istaknuo je Bosilj.

Pozvao je Upravu, vlasnike, Nadzorni odbor i založne vjerovnike da sjednu za stol i da se dogovore oko budućnosti Varteksa.

-Varteks ima vrijednu imovinu, vrijedne nekretnine, ali ne mogu se samo oni, založni vjerovnici, banke namjerivati od prodaje tih nekretnina nego određeni novac mora pripasti kompaniji Varteks, da bi kompanija mogla poslovati, da bi ovi vrijedni ljudi mogli dobivati svoje plaće.

Na pitanje je li u razgovoru s vlasnicima stekao dojam da oni imaju motivaciju da se nastavi s proizvodnjom, gradonačelnik je odgovorio da je on gradonačelnik manje od tri godine te da su se već smijenile tri uprave Varteksa.

-Svaka uprava dođe sa nekim novim idejama, sa nekakvim novim ciljevima, a koliko sam za sada vidio a koliko sam za sada vidio nikad im zapravo cilj nije bio Varteks, nisu im bili cilj radnici, opstanak, proizvodnja…Tu su uvijek neki nekretninski ciljevi. Jedino što je ostalo vrijedno u onom cijelom krugu to je ta imovina, zemljište, koje je strateškim projektom Vlade Republike Hrvatske iz siječnja 2021. godine proglašeno u jednom dijelu zonom višestambene izgradnje i dakle ako Varteks propadne propada i strateški projekt Vlade Republike Hrvatske i onda zemljište vrijedi manje. Zato založni vjerovnici, banke, dioničari, dogovorite se u interesu Varteksa i radnika Varteksa – zaključio je Bosilj.

Kažimo na kraju kako se radnicima pridružila Ivančica Pahor iz Domovinskog pokreta, čija je majka nekada i sama bila djelatnica Varteksa, a Pahor je tom prigodom radnicima predala i donaciju.

a.kučić/sjever.hr
10.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.