Now Reading:
Počela druga konferencija Invest in Zagorje koja je okupila više od 200 sudionika. “Imamo stoljetnu tradiciju u zdravstvenom turizmu, ali ona ništa ne znači bez novih investicija i tehnologija“
Full Article 6 minutes read

Počela druga konferencija Invest in Zagorje koja je okupila više od 200 sudionika. “Imamo stoljetnu tradiciju u zdravstvenom turizmu, ali ona ništa ne znači bez novih investicija i tehnologija“

U petak, 10. svibnja, krenula je druga po redu  konferencija Invest in Zagorje koja je okupila više od 200 sudionika, vizionara, inovatora, uglednih stručnjaka i entuzijasta iz cijele Hrvatske. Ove godine središnja tema konferencije je zdravstveni turizam, dok je ostali program bogat stručnjacima iz svijeta biznisa i zdravstvenog turizma, susreti s ključnim poslovnim akterima, investitorima i institucijama, pregršt prilika za razvoj osobnih i poslovnih partnerstva.

Župan Željko Kolar rekao je kako su pred nama novi izazovi, mi imamo stoljetnu tradiciju u zdravstvenom turizmu, ali tradicija sama po sebi ništa ne znači ako ne pratite nove trendove i tehnologije.

Mi smo 2. Invest in Zagorje upravo posvetili zdravstvenom turizmu iz tih razloga. Okupili smo vrhunske stručnjake, da vidimo do kud je došla Zapadna Europa, jer je ona daleko s tehnologijom i gdje smo tu mi, jer mi itekako imamo što ponuditi na zahtjevnom europskom tržištu. Naravno da bez novih investicija i tehnologija to neće biti moguće. Ono u čemu nismo napravili dovoljan iskorak je stvaranje uvjeta da se profesionalni sportaši, vrhunski klubovi iz čitave Europe i svijeta mogu pripremati u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tako da će na trećem panelu biti posebni gosti, proslavljeni hrvatski nogometaš Robert Prosinečki i olimpijski pobjednik u vaterpolu Dubravko Šimenc  i njihovo znanje i iskustvo ćemo koristiti da bi nam oni rekli što je njima kako profesionalnim sportašima u mjestima gdje su bili, bilo bitno kako bi zadovoljili svoje potrebe – naglasio je župan Kolar.

Župan se osvrnuo i na privatne investitore i kazao kako Zakon o zdravstvu još nije prepoznao neku vrstu javno-privatnog partnerstva. 

Imate privatne bolnice i imate državne, županijske. Prema tome u javno-privatno partnerstvo za sad se još nismo odlučili ići jer to bi bilo nešto što je još uvijek nepoznato na našem tržištu, ali ono što jest sigurno da prate naše investicije i ako mi investiramo, to je naravno i njima signal da i oni investiraju. Znate da nemam običaj govoriti unaprijed, najavljivati investicije, ali ćemo imati u sljedećem razdoblju minimalno dvije investicije u zdravstveni turizam koje će biti internacionalne, a naše tvrtke će biti uključene kao partneri – poručio je Kolar.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša rekla je kako će o temi zdravstvenog turizma progovarati o nekim novim trendovima, investicijama i inovacijama unutar tog sektora.

Svu stručnost ovogodišnje konferencije omogućit će panelisti, panelistice, moderatori, te članovi žirija kojih ima preko 35 iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije. Teme o kojima ćemo govoriti su kako se dodatno pozicionirati i brendirati u specifičnim nišama zdravstvenog turizma, tako da ćemo govoriti o dentalnom turizmu, sportskom turizmu sa spojem nutricionizma. Govorit ćemo isto tako i o telemedicini, kako uz tehnologiju omogućiti dostupnost liječničke skrbi svim turistima – kazala je Matuša i dodala da će u ovom jutarnjem dijelu uživati u rješenjima za određene probleme sektora zdravstvenog turizma koji će ponuditi naši srednjoškolci koji su u proteklih pet mjeseci radili u programu Kreiraj svoju budućnost.

U popodnevnom dijelu predstavit će nam se devet start up-ova iz cijele Hrvatske koji na tržištu posluju s određenim rješenjima vezanim uz sektor zdravstvenog turizma. Zahvaljujem svim partnerima, kojih je preko 40 i koji su se uključili u ovogodišnju konferenciju, a najviše zahvaljujem Krapinsko-zagorskoj županiji koja je pokrenula cijelu ovu inicijativu Invest in Zagorje, čiji je dio i ova konferencija. Ovogodišnje izdanje održavamo u piknik formi, na otvorenom, kako bi osigurali da u jednoj opuštenoj atmosferi kreativno možemo razgovarati o ozbiljnim temama unutar zdravstvene industrije – istaknula je direktorica Poduzetničkog centra.

Konferenciji su se pridružili i zagorski umjetnici, tako da će posjetitelji moći uživati u tri slike akademskih slikara i jednoj skulpturi kipara Tomislava Hršaka.

Među sudionicima konferencije imamo start up-ove koji traže investitore, koji su voljni podržati takve inicijative i nadamo se da ćemo ovdje spojiti jednu i drugu stranu. Nadamo se da će se i naši turistički djelatnici, od kuća za odmor, termi moći povezati s onima koji mogu osmisliti posebne pakete koje tržište traži – završila je Matuša.

Na konferenciji sudjeluje i dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Sanja Sever Mališ koja je rekla da se radi o sjajnom projektu s ciljem poticanja investicija u Krapinsko-zagorsku županiju.

Drago mi je da će teme biti vezane uz zdravstveni i sportski turizam, a posebno me vesele ideje koje će prezentirati učenici srednjih škola. Ove teme su aktualne, jer nam demografska slika ne ide u prilog, a Krapinsko-zagorska županija i grad Krapina ovdje imaju priliku pokazati u čemu su dobri i to trebaju iskoristiti. Željela bih da konferencija bude i poticaj mladim poduzetnicima da svoje investicije obavljaju ovdje, u blizini Zagreba – pojasnila je Sever Mališ.

Bibijana Šlogar iz zabočke gimnazije pozdravila je sve u ime svih srednjih škola koje su sudjelovale u ovom projektu. 

Tijekom trajanja projekta naši su učenici naučili kako razviti poslovnu ideju, kako tu ideju prilagoditi trendovima na tržištu, kako tu ideju razviti u okviru tima u kojem su se našli i isto tako kako tu ideju razviti i nadograditi uz pomoć konstruktivnih kritika, podrške i poticaja od strane svojih poslovnih anđela, odnosno mentora – kazala je Šlogar i dodala kako su svi timovi zapravo pobjednici time što su stekli nova znanja i nove vještine i što su ih one obogatile.

U sklopu konferencije Invest in Zagorje bit će održana i dva natjecanja. U prvom dijelu konferencije je natjecanje 9 srednjoškolskih timova koji su se uključili u program Kreiraj svoju budućnost, koji su zadnjih 5 mjeseci uz mentorstvo Poduzetničkog centra razvijali svoja rješenja koja bi ponudili u sektoru zdravstvenog turizma. Žiri od 5 članova će odabrati najbolji tim, a Krapinsko-zagorska županija će ga nagraditi.

U popodnevnom terminu 9 start up-ova iz cijele Hrvatske predstavlja svoja rješenja koja su već dostupna na tržištu za sektor zdravstvenog turizma. Ovdje je 15 članova žirija, koji će odabrati najbolji start- up, koji također nagrađuje KZŽ s nagradom od 7.500 eura i naš partner ovogodišnje konferencije Infobip koji nagrađuje start-up s dodatnih 5.000 eura kredita.

sjever.hr 10.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.